Директива ЄС про скорочення викидів вуглеводнів змусить виробників рослинної олії наростити викиди СО₂, обмежені іншою директивою, пише Welt.
Німеччина — найбільший виробник рослинної олії в Європейському Союзі.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Це величезне завдання потребуватиме значних інвестицій, — прокоментувала нововведення президент Асоціації виробників олійних культур Німеччини (OVID) Яана Кляйншміт фон Ленгефельд.
Для дотримання ліміту вуглеводнів у 20 мг на кубічний метр доведеться спалювати більше палива, що призведе до збільшення викидів CO₂, знизить енергоефективність виробництва і зрештою поставить під загрозу існування німецьких олійних заводів.
Олійниці використовують олійний гексан як розчинник для вилучення рослинної олії. Насіння соняшнику, льону або ріпаку на першому етапі механічно пресують. Макуха, що залишилася, містить ще багато олії. На другому етапі олію вимивають із макухи за допомогою гексану, що виступає як розчинник. Потім дві речовини знову розділяють, випаровуючи гексан при 65°C. Остиглий гексан збирається, зріджується і подається на чергове коло.
У виробничому циклі неминучі втрати. Деяка частина залишається в макусі або йде з повітрям під час випаровування. На кожну тонну насіння соняшнику втрачається близько 1 кг розчинника. Для ріпаку показник аналогічний. Для тонни сої втрати становлять 0,8 кг розчинника.
Пропонована зміна в законі обмежить викиди вдвічі. Для цього буде потрібна нова технологія, пояснює президент OVID Кляйншміт фон Ленгефельд. Для допалювання використовується природний газ, зростають викиди CO₂.
Збільшення викидів CO₂ тягне за собою й інші наслідки для галузі — втрату клієнтів, які, як наприклад McDonalds, не купуватимуть олію, що суперечить екологічним цілям.
Федеральне міністерство навколишнього середовища обґрунтовує суворі вимоги ЄС ризиками для здоров’я населення. Речовина н-гексан у Європейських правилах класифікації, маркування та пакування речовин і сумішей класифікується як така, що “імовірно, чинить несприятливий вплив на фертильність”.
Нагадаємо, у вересневому звіті експерти USDA знизили прогноз світового виробництва олійних, зокрема сої у США та каноли в Канаді, що частково компенсується збільшенням урожаю соняшника та ріпаку в Україні та каноли в Австралії.
У новому сезоні урожай основних олійних культур в Україні може збільшитися на 7,7%, до 19,5 млн тонн проти 18,1 млн тонн у 2022/23 МР. Такий прогноз озвучили в асоціації Укроліяпром.
В асоціації “Укроліяпром” заявили, що не перешкоджають експорту насіння соняшнику, але пропонують запровадити механізм додаткового збору, зокрема, квотування експорту.
Як відомо, представники олійно-жирової галузі України просять Міністерство економіки України про збільшення мита на експорт насіння соняшнику до 10% з 3,5%, це дозволить переробляти його усередині країни в більш прибуткову олію, особливо в умовах скорочення врожаю олійних у 2022 році через агресію рф.
Стало відомо, що в Україні розробили план зростання виробництва олійних та зернових культур до 150 млн т за 10 років.
В Іспанії нині літр масла коштує від 8 до 10 євро. Саме оливкове масло, як основний продукт середземноморського життя, виділяється в супермаркеті за зміною ціни. Лише за 31 день серпня цей основний продукт подорожчав на 8,7%.
Світові ціни на оливкову олію стрімко зростають у міру вичерпання її запасів в Іспанії – найбільшому світовому експортері, що у 2021 році забезпечила 46% світового експорту цього продукту. За даними аналітиків Mintec, ціни на олію першого холодного вижиму – екстра віржин з Андалусії (де виробляють 80% іспанської олії) протягом року виросли на 115% з 3,83 €/кг до рекордних 8,2 €/кг.
Дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.
Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею нині передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!