У світі стрімко зростають ціни на оливкову олію

Світові ціни на оливкову олію стрімко зростають у міру вичерпання її запасів в Іспанії – найбільшому світовому експортері, що у 2021 році забезпечила 46% світового експорту цього продукту. За даними аналітиків Mintec, ціни на олію першого холодного вижиму – екстра віржин з Андалусії (де виробляють 80% іспанської олії) протягом року виросли на 115% з 3,83 €/кг до рекордних 8,2 €/кг.
Про це пише видання GrainTrade.
У липні запаси оливкової олії в країні зменшилися на 73-75 тис. т, і зараз у виробників залишилося приблизно 151 тис. т. Якщо швидкість скорочення запасів не зміниться, то їх не вистачить до жовтня, коли почнеться збирання нового урожаю.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
За даними Міжнародної ради по оливках (International Olive Council), у 2022/23 МР внаслідок сильної посухи в основних країнах – виробниках світове виробництво оливкової олії зменшилося у порівнянні з попереднім сезоном з 3,5 млн т до 6-річного мінімуму 2,73 млн т, зокрема в Іспанії – з 1,49 до 0,78 млн т, а в Італії – на 40% до 235 тис. т.
За оцінками Міжнародного валютного фонду, у квітні світові ціни на оливкову олію сягнули максимуму за 33 роки спостережень – 6269 $/т та продовжили зростання. У червні вони склали 7200 $/т. Експерти вважають, що найближчими місяцями ціни можуть перевищити 10000 €/т.
В поточному сезоні урожай оливок в Іспанії буде низьким, тому виробництво олії не перевищить 700 тис. т, – повідомляє Mintec. Другий поспіль рік низького урожаю може призвести до банкрутства багатьох виробників.
В інших країнах – експортерах оливкової олії – Греції та Італії також панує посуха, що негативно впливає на урожай оливок. Тому загальне виробництво оливкової олії в ЄС в поточному сезоні може скласти лише 1,3-1,45 млн т, у порівнянні з середнім 5-річним показником – 2,1 млн т.
Зростанню цін на оливкову олію сприяло серпневе рішення Туреччини зупинити її експорт до 1 листопада, щоб уповільнити внутрішнє зростання цін. З листопада 2022 р по липень 2023 р країна збільшила експорт оливкової олії на 240% до 136,5 тис т, внаслідок чого ціни на неї виросли на 102%.
Нагадаємо, дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.
Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею нині передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу.
Минулого місяця в Італії вартість приготування класичної піци “Маргарита” зросла більш ніж удвічі швидше, ніж загальна інфляція, що було спричинене різким зростанням цін на оливкову олію та сир моцарела.
Валерія Пепеля