Світові ціни на оливкову олію стрімко зростають у міру вичерпання її запасів в Іспанії – найбільшому світовому експортері, що у 2021 році забезпечила 46% світового експорту цього продукту. За даними аналітиків Mintec, ціни на олію першого холодного вижиму – екстра віржин з Андалусії (де виробляють 80% іспанської олії) протягом року виросли на 115% з 3,83 €/кг до рекордних 8,2 €/кг.
Про це пише видання GrainTrade.
У липні запаси оливкової олії в країні зменшилися на 73-75 тис. т, і зараз у виробників залишилося приблизно 151 тис. т. Якщо швидкість скорочення запасів не зміниться, то їх не вистачить до жовтня, коли почнеться збирання нового урожаю.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
За даними Міжнародної ради по оливках (International Olive Council), у 2022/23 МР внаслідок сильної посухи в основних країнах – виробниках світове виробництво оливкової олії зменшилося у порівнянні з попереднім сезоном з 3,5 млн т до 6-річного мінімуму 2,73 млн т, зокрема в Іспанії – з 1,49 до 0,78 млн т, а в Італії – на 40% до 235 тис. т.
За оцінками Міжнародного валютного фонду, у квітні світові ціни на оливкову олію сягнули максимуму за 33 роки спостережень – 6269 $/т та продовжили зростання. У червні вони склали 7200 $/т. Експерти вважають, що найближчими місяцями ціни можуть перевищити 10000 €/т.
В поточному сезоні урожай оливок в Іспанії буде низьким, тому виробництво олії не перевищить 700 тис. т, – повідомляє Mintec. Другий поспіль рік низького урожаю може призвести до банкрутства багатьох виробників.
В інших країнах – експортерах оливкової олії – Греції та Італії також панує посуха, що негативно впливає на урожай оливок. Тому загальне виробництво оливкової олії в ЄС в поточному сезоні може скласти лише 1,3-1,45 млн т, у порівнянні з середнім 5-річним показником – 2,1 млн т.
Зростанню цін на оливкову олію сприяло серпневе рішення Туреччини зупинити її експорт до 1 листопада, щоб уповільнити внутрішнє зростання цін. З листопада 2022 р по липень 2023 р країна збільшила експорт оливкової олії на 240% до 136,5 тис т, внаслідок чого ціни на неї виросли на 102%.
Нагадаємо, дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.
Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею нині передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу.
Минулого місяця в Італії вартість приготування класичної піци “Маргарита” зросла більш ніж удвічі швидше, ніж загальна інфляція, що було спричинене різким зростанням цін на оливкову олію та сир моцарела.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!