Новини    02 вересня 2023 12:08

У Мінагрополітики розповіли, які назви алкогольних напоїв незабаром заборонять в Україні


З 2026 року з полиць українських магазинів мають зникнути низка назв алкогольних напоїв українського виробництва.

Про те, які саме і в чому причина УНН розповіли у Міністерстві аграрної політики та продовольства України у відповідь на запит.

З 1 січня 2026 року буде заборонено використовувати такі назви:

  • Champagne (алкогольний напій);
  • Cognac (алкогольний напій);
  • Madera (вино);
  • Porto (алкогольний напій);
  • Jerez/ Xérès/Sherry (алкогольний напій);
  • Calvados (алкогольний напій);
  • Grappa (алкогольний напій);
  • Anis Portugus (алкогольний напій);
  • Armagnac (алкогольний напій);
  • Marsala (алкогольний напій);
  • Malaga (алкогольний напій);
  • Tocaj (алкогольний напій).

Ці назви не можна буде використовувати, адже їх захищає європейське законодавство щодо географічних зазначень.

Читайте також: Пити стали менше: у Франції вирубають виноградники і переганяють вино на етанол

Наразі з 1 січня 2023 року українським виробникам вже заборонено використовувати такі назви: Parmigiano Reggiano (сир), Roquefort (сир) та Feta (сир).

Географічні зазначення – найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.

Нагадаємо, у Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.

Зауважимо, вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.

Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.

Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

На Одещині планують збільшити площі під виноградом.

Великі спеціалізовані виноградно-виноробні господарства України придбали перші комбайни провідних французьких фірм.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...