Виноградна лоза має довгу історію як одна з найдавніших культур у світі. Вино, вироблене з винограду, було одним з перших продуктів, які продавалися у всьому світі, відіграючи ключову роль в обміні культурами, ідеями та релігіями. Наприкінці льодовикового періоду виноградна лоза походить від європейської дикої лози. Сьогодні існує лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози, одну з яких можна знайти на півострові Кетч уздовж річки Рейн, між містами Карлсруе та Мангейм, пише scitechdaily.
Команда дослідників із різних країн використала зразки ДНК з понад 3500 зразків та представила найдетальнішу модель еволюції виноградної лози. Вона показує, як лоза пережила зміни клімату і зібрала гени з Азії через міграції людей.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Вже кілька років відомо, що сьогоднішній Шовковий шлях колись був винним шляхом. Китайський символ алкоголю походить від грузинських глечиків для вина, так званих кеврі, – розповідає професор Петер Нік з Інституту рослинництва імені Йозефа-Готліба Кельрейтера.
Його ідея дала поштовх до створення дослідницької мережі з 16 країн, які надали не лише дикі лози та старі види зі своїх регіонів, але й знання про їхнє походження та історію. Сьогодні збереглося лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози.
Зразки ДНК понад 3500 виноградної лози, зокрема понад 1000 диких видів, надіслали до Державної ключової лабораторії зі збереження та використання біоресурсів Юньнаньського сільськогосподарського університету.
Під керівництвом доктора Вей Чена розшифрували геноми і створили найдетальнішу на сьогоднішні модель еволюції та окультурення виноградної лози. Тепер походження виноградарства на Південному Кавказі можна віднести до 11 000 років до нашої ери. Це означає, що вино старше за хліб. Технологія вирощування винограду дуже швидко поширилася Середземномор’ям на захід.
У найкоротші терміни схрещування з місцевими дикорослими виноградними лозами дало велику різноманітність виноградної лози, які відтворювалися живцями. Приблизно 7000 років тому на Близькому Сході з великоплідних видів виросли столові ліани.
Дослідники створили унікальну у світі колекцію європейських диких виноградів і дуже старих середньовічних видів, які ще кілька років тому вважалися зниклими.
Нагадаємо, Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!