Засновники ФГ “Ягідна поляна” Олександр та Юлія Горбатюки, розвивають переробний бізнес – із ягід лохини виготовляють вино та бренді. Крім цього виробляють і ягідні смаколики: джеми, пастилу, мармелад та соуси, повідомляє SEEDS.
Перші вина з лохини почали виготовляти приблизно у 2014 році. Відтоді багато експериментували, зокрема з цукристістю, поки не дійшли до тої якості, якою зараз задоволені.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Для виготовлення вина придатні не всі сорти лохини. Нам подобається Норд Кантрі – низькоросла лохина, ідеальна не тільки для вина, а й для переробки загалом. Перевага цього сорту – високий вміст цукру. Цей сорт дає багато ягоди, яка доволі дрібна. Завдяки тому, що в ній багато клітковини, вона має насичений колір.
Бродіння відбувається без винних дріжджів. Для фільтрації є італійські помпи, які забирають вичавку, осад. Вино не пастеризується. Для розливу використовують напівавтоматичні розливні місткості. Конвеєра немає. Це крафтова ручна продукція.
За сезон Олександр та Юлія виготовляють близько 3 тонн вина. Продають його у крафтових фермерських магазинчиках на Київщині (Київ, Вишгород, Бровари, Ірпінь) та онлайн завдяки фейсбук-сторінці.
Перед війною засновники ФГ “Ягідна поляна” почали виготовляти бренді та вишнівку.
Бренді дуже цікаве, бо це ягідний дистилят, який потрібно переганяти на мідному аламбіку. Ягода має багато сірки, і мідь забирає її. Завдяки цьому ми отримуємо якісний продукт, який не викликає похмілля і має гарні смакові властивості.
Він переганяється до 74-77%, потім до 9 місяців напій витримують в дубових діжках, щоб він набрав аромату. Так з’являються горіхові, дубові нотки у бренді.
Вишнівка з лохиною – це десертний напій зі смаком вишневої кісточки й неймовірним присмаком лохини міцністю приблизно 33-35%.
Від початку війни змінився потік клієнтів, багато фермерських магазинів закрилося.
Є постійні клієнти. Але десь 60 % наших покупців виїхало за кордон. Проте бачимо тенденцію, що люди повертаються, і ми сподіваємося, що наступний рік буде кращим, і працюємо з вірою в перемогу, – зазначив Горбатюк.
Нагадаємо, виноградар та винороб із Хустського району на Закарпатті Роман Гобан виготовляє плодово-ягідні вина. Цього року він випустив декілька новинок — березово-цитрусове, кульбабове, калинове та цитрусове вина.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.
Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!