Активізація попиту дає змогу українським фермерам впевнено підвищувати відпускні ціни на моркву, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Причиною збільшення попиту на ці коренеплоди експерти проєкту називають активізацію закупівельної діяльності з боку великих оптових компаній та роздрібних мереж напередодні Нового року, а також завершення реалізації продукції з необладнаних сховищ.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Нині фермери готові відвантажувати якісну моркву не дешевше за 15-20 грн/кг ($0,41-0,55/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Однак при цьому галузеві експерти наголошують, що тенденція зростання цін відзначається виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для тривалого зберігання.
Зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності у сегменті якісної моркви. Повідомляють, що більшість українських господарств призупинили продаж цього коренеплоду в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція моркви на ринку дещо обмежена.
На цей час ціна на якісну моркву в Україні вже в середньому у 2,9 раза вища, ніж рік тому. При цьому деякі виробники планують і надалі підвищувати ціни за умови збереження сучасних темпів збуту.
Нагадаємо, у вересні дощова погода, що зберігалась майже на всій території України, не дозволяла виробникам продовжити збирання овочів, зокрема й моркви, що сприяло подальшому зростанню цін на ці коренеплоди. Ця ситуація була нетиповою, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими.
В уряді затвердили план із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.
Якщо за два роки не вивезти з країни виготовлений крохмаль, то він втратить термін придатності до реалізації та підлягатиме утилізації. Тож перед виробниками постало питання доречності виготовлення крохмалю у 2022-2023 МР.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Аграрії Дніпропетровщини зібрали майже 270 тис. тонн урожаю картоплю та овочів відкритого ґрунту (огірки, помідори, моркву, буряк та цибулю).
Раніше в Мінагрополітики відповіли, чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!