Українська компанія “Мнагор” заснована ще у 2006 році та професійно займається селекцією й виробництвом власного посівного матеріалу елітної цукрової кукурудзи. У тісній співпраці з фермерами компанія визначила основні вимоги до гібридів: по-перше, це ранній урожай, по-друге, правильно сплановане конвеєрне виробництво, по-третє, швидка реалізація продукції, адже прибуток буде тоді, коли вигідно проданий весь урожай, передає seeds.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Протягом багатьох років селекціонери плідно працювали над створенням портфоліо. Було докладено чимало зусиль, щоб створити ультраранні гібриди цукрової кукурудзи, які розв’яжуть проблеми наших аграріїв з ранніми посівами. Як з’ясувалося, для овочівників вийти на ринок зі свіжою кукурудзою є основною ціллю. Проте це є й головною проблемою через погодні умови. Водночас варіант вирощування цукрової кукурудзи в теплицях чи парниках є досить затратним та трудомістким.
Секрет успішності сортів компанії “Мнагор” – це селекція на ранній урожай. Компанія має широкий асортимент ранніх та ультраранніх сортів: “Дейнеріс”, “Роттердам”, “Фіона” і унікальні “Мармурова” та “Білий Кролик”. Ці сорти достигають за 65-70 днів. У той час, як іншим ще 7-10 днів треба рости, мнагоровські ультраранні сорти вже мають налитий гарний качан.
Оскільки бажання посмакувати апетитною кукурузкою виникає у споживачів здебільшого на початку літнього сезону, найпопулярнішими стають ультраранні сорти кукурудзи, адже саме вони приносять найбільший прибуток овочівнику.
Так, при оцінці сорту “Дейнеріс” значну увагу фермери-овочівники приділили тому, що вона не боїться весняних похолодань, тож її можна висівати з початку квітня при температурі на глибині посіву 5-6 °С, тоді, як інші суперсуперсолодкі гібриди можна сіяти лише при 12-15 °С через суттєвий ризик втрати урожаю. Тож “Дейнеріс” плодоносить без затрат часу і коштів на розсадний спосіб.
“Фіона” та “Мармурова”, як стверджують овочівники, – це найсмачніші сорти від “Мнагор”.
Своєю чергою, сорт “Роттердам” є кращим серед лінійки інших Sh2-гібридів як компроміс між ранньостиглістю та смаковими якостями.
За словами фермерів, які встигли придбати “Дейнеріс” минулого року та отримали гарні прибутки з реалізації ранньої кукурудзи, насіння потрібно замовляти наперед. У цьому переконана й Тамара Волинець з Канівского району Черкаської області.
Уже в сезоні 2022-2023 років компанія “Мнагор” представила абсолютну новинку – найсмачніший ранньостиглий гібрид в Україні “Фіона F1”. Гібрид розроблено за мнагорівською методикою гляссе-типу: поєднання різних типів цукрів на качані.
“Ми її назвали “Суперсолодка кукурдза гляссе-типу”. Гляссе – це кава з морозивом, тобто нестандартне поєднання, що дає неповторний смак та аромат. В зарубіжній літературі така аналогічна кукурудза зустрічається під позначенням Sy або Shy (синергетичний тип), від синергії різних типів цукрів та смаків на одному качані, але ми в “Мнагорі” удосконалили смак, та обрали під українську неповторну кулінарну традицію. Тому ми горді з того, що попри війну, можемо запропонувати українцям нову розробку, яка поєднує в собі суперсолодку кукрудзу Sh2-типу із кукурудзою інших типів”, – зауважив Нагорняк.
При виробництві насіння “Фіони” вручну обривається волоть на материнському компоненті, а опилення відбувається від батьківського компоненту із новим гляссе-типом, що має інший тип цукрів.
Мнагоровські ультраранні сорти – це також найкращий вибір для россадного посіву, теплиць та відкритого ґрунту. Суперсолодка кукурудза (тип Sh2 та глссе-тип) містять понад 23-25% цукрів. Вона є ультраранньою та призначена для найпершого терміну збирання.
“Тим, хто хоче здивувати сусідів, можу порадити спробувами кукурудзу сортів “Білий Кролик” та “Мармурова”. Вони мають білі зерна, що робить ці сорти найпривабливішими в Україні. За красу та відмінний смак цих качанів ви ще й додатково отримаєте 3-5 гривень”, – пояснив Нагорняк.
“Фіона”, “Мармурова”, “Роттердам”, “Білий Кролик” та “Дейнеріс” стійкі до хвороб навіть у прохолодному і вологому весняному кліматі. Вони мають ранні терміни дозрівання та подовжений період перебування у молочній стиглості.
Нагадаємо, загалом 2022 рік видався непростим, зокрема й для фермерів. Деякі агрокомпанії зіштовхнулися з багатьма викликами, одним з яких стали затяжні дощі восени.
Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Міністерство аграрної політики і продовольства ухвалило довгоочікуване рішення щодо упорядкування назви таксону однієї з основних ягідних культур — Vaccinium corymbosum L., сорти якої реєструвалися в Україні під трьома різними назвами: “чорниця”, “лохина високоросла” та “лохина щиткова”.
Вже кілька років поспіль лохина стабільно займає одну з лідерських позицій серед ягідних культур щодо площ нових насаджень. Цей рік не став винятком.
У 2022 році компанія Family Garden на Київщині зібрала близько 500 т лохини, 80% з якої відправили на експорт. Основні ринки — країни ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія). Про це розповів генеральний директор компанії Family Garden Іван Гречківський.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!