У 2022 році компанія Family Garden на Київщині зібрала близько 500 т лохини, 80% з якої відправили на експорт. Основні ринки — країни ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія). Про це розповів генеральний директор компанії Family Garden Іван Гречківський, повідомляє Agroportal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Підприємство вирощує ягоду на 155 га, це одна з найбільших плантацій органічної лохини в Європі.
“Наше господарство з 24 лютого по 2 квітня знаходилося в окупації та зазнало значних інфраструктурних втрат. З 14 тракторів 12 було знищено без шансів на відновлення, а один New Holland відстежили за трекером, він знаходиться в Чечні”, — зауважив гендиректор.
Після деокупації в компанії прийняли рішення — максимально швидко відновити діяльність. Цей процес зайняв 1,5 місяця. Головне, що насадження ягід залишилися неушкодженими.
Читайте також: Які українські ягоди найвигідніше експортувати в Китай
“Ще до війни ми замовили обладнання для сортування, фасування, пакування, і в червні нам його поставили. Наступного року прогнозуємо зібрати 600-700 т лохини. Від своїх інвестиційних проєктів не відмовилися. В експорті продовжуємо розвивати напрям ритейлу готової продукції”, — зазначив Гречківський.
Нагадаємо, тренд на органічну продукцію продовжує набирати обертів по всьому світу. Зокрема в Британії і Нідерландах відсоток органічної продукції вже складає 5%, а в Німеччині досягає 15%.
Раніше Landlord повідомляв, що італійські фермери виростили найбільшу у світі черешню. Вага ягоди — 33 грами.
За оперативними даними офіційної статистики, наша країна минулого року зібрала 2235 тис. т плодових і ягідних культур, на 10 % більше, ніж у 2020 році. Загалом виробництво продукції садівництва у 2021 році виявилось одним з найбільших за період.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса