Новини / Політика     20 серпня 2019 12:08

Заборонено вводити споживача в оману: Ольга Трофімцева про нові правила маркування продуктів

Хоча операторам ринку дозволено ще 3 роки маркувати харчові продукти згідно з правилами, які діяли станом на 5 серпня 2019-го, це не означає, що вони можуть надавати неповну або недостовірну інформацію у період до 2022 року. За такі дії щодо них можуть застосовувати санкції.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.

Очільниця Міністерства зазначає, що Держпродспоживслужба вже сьогодні може штрафувати виробників за неправдиву інформацію в маркуванні харчових продуктів. При цьому розміри штрафів за неправильне маркування суттєво збільшилися і становлять 15 мінімальних зарплат (майже 63 тис. грн у 2019 році) для юридичних осіб та 10 мінімальних зарплат (майже 42 тис. грн) для фізосіб-підприємців.

Читайте: Зеленський очікує на тісну співпрацю в агросекторі з Ізраїлем

Серед даних, які мають бути вказані на упаковці, Ольга Трофімцева наводить зокрема такі:

  • Інформація про будь-які алергени, котрі використовувалися у виробництві або приготуванні харчових продуктів.
  • Кількість певних інгредієнтів у відсотковому співвідношенні (у випадках, коли назва інгредієнта асоціюється у споживача із цим харчовим продуктом або виділена в маркуванні словесно чи графічно).
  • Інформація про особливі умови зберігання та використання – у разі потреби.
  • Інформація про поживну цінність продукту.

Landlord раніше повідомляв про те, що згідно із Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» нові правила маркуваня харчових продуктів почали діяти 6 серпня 2019 року. 

Читайте також