Сорти фундука європейської селекції Галле, Косфорд, Каталонський, Барселонський, Трапезунд та інші, які масово закладали українські садівники 7-8 років тому, не влаштовують сучасну європейську кондитерську промисловість, зокрема, у найбільшій країні-виробнику – Італії. Про це в інтерв’ю журналу “Садівництво по-українськи” розповів засновник української садівничої компанії Filbert Максим Шейко, передає agrotimes.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
У 2015 році ми заклали ці сорти, а вже через рік зрозуміли, що припустилися великої стратегічної помилки. Потрібно було орієнтуватись суто на італійські сорти, про які в Україні тоді мало хто знав, – зазначив він.
У сортів італійської селекції – Тонда ді Джиффоні, Тонда Романо, Мортарелла, Ноккіоне, Бігліні, Тонда Джентіле Делле Ланге кращі смакові якості, вища маслянистість, вони набагато краще бланшуються, пояснив виробник.
Виходить 90-95% очищеного від шкірки горіха, а у Каталонського, Барселонського та подібних – 50-60%, максимум – 70%, – зауважив Шейко. – Це не влаштовує кондитерську промисловість – звужується асортимент кінцевих продуктів, в яких його можна використовувати. Відповідно, у таких горіхів падає ціна мінімум на 20%.
Нагадаємо, фундук вимагає більше затрат на першому етапі: до перших промислових урожаїв, а це близько 5 років, доведеться лише вкладати в сад. Проте, ліщина — рослина, яка спрямована на перспективу і дає прибуток до 80 років.
Закладання в Україні горіхових садів невипробуваними на місцевості саджанцями французької та молдовської селекції призвело до їх масового вимерзання.
ФГ “Сади Черкащини” планує зменшити на 50% горіховий сад. Натомість мають висадити сливу, абрикос і нішеву культуру — бузину, розповів керівник підприємства Олег Коновалюк.
За минулі три-чотири роки домінантною культурою в закладених горіхових садах є фундук. Частка промислових горіхових садів становить 42,1% від площі всіх садів України, закладених за підтримки, передбаченої в державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства.
Зауважимо, біля села Новоозерне розташувався єдиний в Україні горіховий сад, який закладений за стандартами промислового. При його вирощуванні не потрібна ручна праця.
Згідно з прогнозами 20% горіхових садів України будуть органічними до 2030 року.
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у сезоні 2022/23 років, експорт волоських горіхів з України експорт зросте майже на 60% до 95 тис. тонн. Одночасно прогнозується, що виробництво гоюріхів в Україні впаде на 17% до 96 тис. тонн через різке скорочення площ в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей після російського вторгнення в лютому 2022 року.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!