Під час міжнародної конференції “Горіхи України 2022: обмін досвідом із Грузією”, що відбулася 19 листопада 2022 року у Тбілісі (Грузія), президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін презентував основні напрямки стратегії розвитку горіхівництва України на найближчі роки. Конференція організована проєктом EastFruit за підтримки ФАО та ЄБРР. Члени Асоціації, у складі якої вже 156 виробників, експортерів, переробників та селекціонерів, продовжать розширювати площі садів волоського горіха, фундуку та мигдалю, оптимізують сортовий склад, посилять кооперацію в галузі, що дозволить формувати експортні партії якісних горіхів.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Три основні вектори роботи українських горіхівників – це вирощування волоського горіха, фундуку та мигдалю. Істотне збільшення горіхових садів відзначається в країні протягом останніх п’яти років, у 2018-2021 роках. в Україні діяла Програма підтримки садівництва, у рамках якої горіхівники отримували компенсацію своїх витрат. Невелике уповільнення темпів зростання пов’язане з епідемією Covid 19 та озброєною агресією росії в Україні. В Асоціації прогнозують, що до 2030 року площа під горіхами зросте з 13,1 тис. га у 2022 році до 30 тис. га: 9.тис. га – плантації волоського горіха, 16 тис. га – фундука, 5 тис. га – мигдалю.
Геннадій Юдін окремо виділяє такий напрямок, як вирощування органічного горіха: “До 2030 року органічний горіх вирощуватиметься мінімум на 20% усіх площ під горіхом у країні. Наступного року, за словами керівника, першу партію органічного горіха буде відправлено на експорт. У перспективі Асоціація ініціює об’єднання промислових садів, де волоський горіх, фундук та мигдаль вирощується за системою “органік”, у єдиний Organic nut pool.
Щодо експорту волоського горіха, то в Українській горіховій асоціації мають намір сконцентруватися на вирішенні таких завдань:
- Створення сортових однорідних партій якісного волоського горіха з промислових садів. Сертифікація садів.
- Об’єднання промислових садів, де вирощується органічний горіх, в Organic nut pool.
- Переробка “домашнього” горіха на горіхову продукцію: олію, борошно, харчові складові тощо.
- Контроль якості шляхом збільшення частки продажу очищеного горіха, без шкаралупи.
Потреби українців у фундуку та мигдалі задовольняються коштом імпортної продукції, зокрема й Грузії.
У майбутньому, за словами президента Української горіхової асоціації, шляхом збільшення виробничих площ Україна розраховує скоротити імпорт та забезпечити внутрішній ринок власною продукцією. Важливо також організувати якісне зберігання та системний експорт очищеного фундука. Не забули у стратегії та розвитку органічного вирощування фундука.
З метою пошуку нових ринків реалізації своєї продукції Українська горіхова асоціація активно бере участь у багатьох закордонних виставках, створила англомовний каталог горіхових садів України.
Нагадаємо, за даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у сезоні 2022/23 років, експорт волоських горіхів з України експорт зросте майже на 60% до 95 тис. тонн. Одночасно прогнозується, що виробництво горіхів в Україні впаде на 17% до 96 тис. тонн через різке скорочення площ в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей після російського вторгнення в лютому 2022 року.
За 8 місяців 2022 року найбільша частка – 10% – у структурі закордонних постачань сільгосппродукції в Україну припала на продукцію групи “Плоди та горіхи” – переважно коштом цитрусових, бананів та інших екзотичних плодів, зазначив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”, д.е.н. Богдан Духницький.
З 1 листопада 2022 року припиняється імпорт до України іноземної продукції з етикетками Cognac/”Коньяк”, що не відповідають технічним умовам для цього найменування, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!