Новини / Кейси     18 грудня 2019 15:52

Сироварня та коптильня: на Донеччині гранти на власну справу дає Червоний Хрест

Аграрії Донеччини мають змогу зберегти худобу й навіть розвивати свій бізнес завдяки коштам Червоного Хреста. Майже 100 родин із сіл Волноваського району отримали фінансову допомогу.

Про це повідомляють Донецькі Новини.

Започаткувати власну справу в прифронтових селах Донеччини допомагає Червоний Хрест. Завдяки грантам мешканці десятка сіл змогли зберегти худобу та заробляють собі на життя.

У селищі Чермалик Волноваського району майже рік працює сироварня Юлії Єгортової. Жінка виготовляє 18 видів сирів із екологічно чистої сировини. Бо попри обстріли, їй вдалося зберегти худобу.

Господиня розповідає: переробляє щоденно майже 100 л молока, які дають корови.

Щоб виготовити одну голівку сиру, необхідно витратити до 5 годин робочого часу. А потім ще очікувати півтора місяці, доки сир дозріє.

Родина Юлії Єгортової не залишала рідну домівку в найстрашніші часи війни.

«Виїхати ми не могли. Хазяйство з собою ж не вивезеш: ні потягом, ніяк, говорить жінка. Тож залишилися, потроху розвиваємося».

Придбати сироварню Юлія змогла завдяки допомозі Міжнародної місії Червоного Хреста. Тепер її сир здають по усій Донеччині, а найбільше в Маріуполі, куди регулярно возить їх продавати.

Читайте: Хвойники, квіти, ландшафтний дизайн – в селі Донеччини переселенка розвиває успішний бізнес

А родина Микити Ледовського з прифронтового селища Павлопіль змогла відкрити коптильний цех. На якийсь час Ледовські змушені були втікати від війни до Маріуполя. Але згодом повернулися. Змогли виграти грант від Червоного Хреста.

Коптильня здатна проводити й холодне, й гаряча копчення, розповідає Микита. «Коптимо переважно своє сало. Й беремо бекон для виробництва», розповідає фермер.

На виграний грант Микита Ледовський зміг реалізувати свою давню мрію. Адже пам’ятає, яке сиачне копчене сало було в його дідуся. «Жодне магазинне сало з тим домашнім не порівняти», каже чоловік.

Щоб опанувати премудрості коптильної справи Микиті довелося перечитати 30 томів спеціальної літератури.

«Хочемо створити гастро-майстерню. Знаю вже навіть назву: «The село», ділиться планами фермер. Хоче просувати місцеву продукцію.

Аліна Гудко, співробітниця місії Червоного Хреста, розповідає: програма націлена на допомогу людям, що постраждали від бойових дій. Гранти допомагають започаткувати дрібний бізнес. Усі, хто в цьому зацікавлений, подають заявки й проходять спеціальний тренінг, де їх навчають скласти та захистити написані власноруч бізнес-плани. Далі співробітники Червоного Хреста зустрічаються з кожним претендентом особисто.

Місія Червоного Хреста надала фінансову підтримку на розвиток власної справи майже 100 родинам із прифронтових сіл Лебединське, Сопине, Пищевик, Гранітне, Старогнатівка та інших.

Landlord раніше повідомляв, що фермерські кластери дають змогу фермерам подаватися на гранти.

 

Читайте також