Українські виробники картоплі продовжують впевнено підвищувати відпускні ціни на свою продукцію, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Зростання цін у цьому сегменті оператори ринку пояснюють підвищеним попитом оптових компаній і роздрібних мереж, які продовжують закуповувати картоплю для тривалого зберігання.
Тільки з початку минулого тижня картопля зросла в ціні до 10-14 грн/кг, що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці позаминулого робочого тижня. За словами самих виробників, підвищувати ціни в даному сегменті їм дає змогу не тільки високий попит, а й скорочення пропозиції даної продукції з дрібних господарств населення, оскільки через погіршення погодних умов більшість виробників не має можливості відвантажувати свою продукцію на ринок.
Сьогодні картопля в Україні вже коштує в середньому у два рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Водночас оператори ринку зазначають, що зростання цін не сприяло зниженню попиту на картоплю, у зв’язку з чим вони не виключають, що наступного тижня фермери робитимуть спроби вкотре підвищити ціни в цьому сегменті.
Нагадаємо, віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук зауважив, що за рік собівартість вирощування картоплі зросла на 40%.
Європейські ціни на картоплю для переробки досягли рекордних значень, оскільки посилення конкуренції з боку переробників за обмежений обсяг неконтрактних (безплатних) запасів підштовхнуло фізичні ціни до зростання. Порівняльні ціни Mintec на голландську переробну картоплю 18 квітня були оцінені в 330,00 євро/т, що є найвищим значенням з моменту початку серії цін у 2014 році.
Ірландія через Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (ФАО) планує розповсюдити посадкову картоплю серед 10 000 українських найбільш вразливих фермерських господарств у сільській місцевості, зокрема у селах на лінії фронту. На це з бюджету виділяють 450 000 євро.
Професор і фахівець з картоплі в Університеті штату Вашингтон Марк Павек, у результаті багаторічних дослідів довів, що оптимальною відстанню між рядками картоплі в умовах басейну річки Колумбія є 76.2-81.28 см.
Проєкт редагування генів картоплі PhotoBoost, що фінансується ЄС має на меті підвищити швидкість фотосинтезу в посівах картоплі для підвищення врожайності, ефективності використання води та стійкості до посухи.
При спільному випробуванні в Черкаській області сорт української картоплі “Княгиня” дав врожайність на рівні 108 тонн з гектара. Так він зайняв перше місце серед потенційних конкурентів на ринку, розповів директор Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України Микола Фурдига
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!