Після тривалого періоду цінової стабільності картопля в Україні почала поступово дорожчати, вважають аналітики проєкту EastFruit. Українські виробники сьогодні пропонують до продажу відносно невеликі обсяги цієї продукції, а основну масу вирощеної картоплі вони закладають на зберігання, що своєю чергою призвело до подорожчання в цьому сегменті.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Нині українські аграрії пропонують картоплю на продаж по 7-10 грн/кг, і лише за останній тиждень ціна на цю продукцію на українському ринку зросла в середньому на 13%. Причиною подорожчання продукції все ж залишається підвищений інтерес оптових компаній і населення до закупівлі картоплі. Водночас у деяких регіонах через несприятливі погодні умови збирання картоплі дещо ускладнюється, що також стимулює зростання цін у картопляному сегменті.
Читайте також: Вартість виробництва зросла: британські фермери масово відмовляються від вирощування картоплі
Водночас пропозиція якісної продукції на ринку обмежена, через те, що деякі великі господарства вважають за краще стримувати продажі високоякісної картоплі в надії на подальше зростання цін в цьому сегменті.
Варто зазначити, що наразі ціна на картоплю в Україні вже в середньому у 2 рази вища, ніж наприкінці жовтня 2022 року. Водночас основні обсяги картоплі великі гравці ринку не поспішають реалізовувати, оскільки очікують подальшого зростання цін у цьому сегменті.
Нагадаємо, віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук зауважив, що за рік собівартість вирощування картоплі зросла на 40%.
Європейські ціни на картоплю для переробки досягли рекордних значень, оскільки посилення конкуренції з боку переробників за обмежений обсяг неконтрактних (безплатних) запасів підштовхнуло фізичні ціни до зростання. Порівняльні ціни Mintec на голландську переробну картоплю 18 квітня були оцінені в 330,00 євро/т, що є найвищим значенням з моменту початку серії цін у 2014 році.
Ірландія через Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (ФАО) планує розповсюдити посадкову картоплю серед 10 000 українських найбільш вразливих фермерських господарств у сільській місцевості, зокрема у селах на лінії фронту. На це з бюджету виділяють 450 000 євро.
Професор і фахівець з картоплі в Університеті штату Вашингтон Марк Павек, у результаті багаторічних дослідів довів, що оптимальною відстанню між рядками картоплі в умовах басейну річки Колумбія є 76.2-81.28 см.
Проєкт редагування генів картоплі PhotoBoost, що фінансується ЄС має на меті підвищити швидкість фотосинтезу в посівах картоплі для підвищення врожайності, ефективності використання води та стійкості до посухи.
При спільному випробуванні в Черкаській області сорт української картоплі “Княгиня” дав врожайність на рівні 108 тонн з гектара. Так він зайняв перше місце серед потенційних конкурентів на ринку, розповів директор Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України Микола Фурдига
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!