Новини / Фінанси     30 січня 2019 12:04

Плати більше – отримуй менше: як виробники “розводять” українців новими упаковками

З 2014-го виробники популярних продуктів харчування почали зменшувати об’єми виробів та упаковок, при цьому лишаючи таку ж саму ціну, яка була раніше. Експерти стверджують: до такого ходу вдалися магазини та бізнеси, аби не втратити клієнтів через підвищення вартості на свій продукт.

Про це повідомляє «Обозреватель».

Цукор почали фасувати в упаковки по 800 чи 900 грам. Олію – розливати в тару по 0,7 чи 0,8 л. З’явилися упаковки з яйцями по 9 штук у кожній.

Експерти стверджують: споживачі не помічають різниці в ціні та вважають, ніби вона лишається стабільною. Однак, насправді покупці щоразу переплачують по 10-15% за товар.

«Наприклад, ви купували 100-грамову шоколадку за 25 грн. Однак, в якийсь момент вона почала важити 90 гр. Ніби не відчутна різниця, але насправді шоколад подорожчав для вас на 10%», – пояснив юрист Олександр Плахотник.

ЧитайтеЗамовляти продукцію МХП відтепер можна через мобільний додаток

Водночас, нічого незаконного в такій практиці немає, стверджують експерти. Адже вагу виробники повідомляють на упаковці. Це, скоріше, маркетинговий хід, щоб втримати клієнта.

«Завжди через підвищення цін кількість споживачів падає. Тому виробники мають два варіанти – міняти рецептуру, щоб зменшити витрати, або тару», – додала маркетолог Анна Переверз.

Тенденція до зменшення тари сьогодні спостерігається не лише в Україні. У Великій Британії з 2015-го 206 найменувань товарів знизилися у вазі та об’ємі. Серед них – яйця, крупи, шоколад, хліб, молочна продукція.

Як раніше повідомляв Landlord, британські ресторани закликають відмовлятися від купівлі мексиканських авокадо та замінюють страви з цим продуктом на схожі інгредієнти. Ініціативу підтримало 15 престижних закладів харчування. Серед причин – нажива на авокадо наркокартелів, погіршення екологічних умов через вирощування культури та експлуатація працівників на плантаціях авокадо.

Новини за темою:  Турецькі кавуни на українських прилавках: чи варто їх купувати та які ціни очікують у сезоні

Читайте також