Цього року ціни на лохину в Польщі значно вищі проти року тому. Причиною є не лише нижчий урожай у країні, а й менші імпортні постачання з Південної Америки, пише EastFruit.
Місцева лохина надходить до продажу в Польщі по 48-62 злотих/кг ($11,49-14,84/кг), що в середньому на 83% дорожче, ніж наприкінці сезону минулого року. Зокрема ціни на перуанську лохину на польському ринку коливаються від 68,00 до 74,00 злотих/кг ($16,27-17,71/кг), що в середньому у 2 рази дорожче, ніж у перших числах листопада минулого року.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Інформація з усього світу показує, що криза постачань у цьому сегменті фруктового ринку буде довгостроковою, навіть постійною. Це результат величезного скорочення виробництва лохини в країні, яка є лідером світового експорту цих ягід, тобто в Перу. Зниження врожаю цього сезону оцінюється не менше ніж у 30%. Це означає величезний розрив у світовій пропозиції. Звичайно, є ще Чилі, яка, безсумнівно, виграє від проблем свого конкурента, але, по-перше, чилійська лохина не заповнить таку велику прогалину, а по-друге, сезон у Чилі починається дещо пізніше, — пояснили фахівці.
Також проблеми виникли й в західній частині Середземномор’я, де у жовтні сталися потужні шторми. Вони серйозно пошкодили плантації лохини на півдні Іспанії. Тому в другій половині імпортного сезону доступність лохини, цього разу іспанської, також буде нижчою за норму.
У Марокко, на іншому березі Середземного моря, вегетація триває швидше, і там втрати через несприятливу погоду були не такими значними, але й звідти повідомляється про пошкодження плантацій, що означає істотне зменшення постачань імпортної лохини на польський ринок і набагато вищі ціни.
Нагадаємо, надзвичайно низьких цін на лохину, які очікували ягідники України цього сезону, вдалося уникнути.
21 червня ТОВ “Блу Беррі”, котре має ягідні насадження на Закарпатті, офіційно розпочало сезон збору лохини.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Підприємство “Органічний сад”, яке під брендом Stynava organic garden вирощує органічну лохину, до вже існуючих 12 га цьогоріч додає 3 га нових насаджень, основа яких була підготовлена ще два роки тому, але через повномасштабну війну довелось відкласти посадку, розповів засновник господарства Богдан Боднар.
Раніше лохина викликала справжній фурор серед ягідників України. Нині ж цікавість до ягоди помітно знизилася, і на те є низка причин, розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.
Міністерство аграрної політики і продовольства ухвалило довгоочікуване рішення щодо упорядкування назви таксону однієї з основних ягідних культур — Vaccinium corymbosum L., сорти якої реєструвалися в Україні під трьома різними назвами: “чорниця”, “лохина високоросла” та “лохина щиткова”.
Вже кілька років поспіль лохина стабільно займає одну з лідерських позицій серед ягідних культур щодо площ нових насаджень. Цей рік не став винятком.
У 2022 році компанія Family Garden на Київщині зібрала близько 500 т лохини, 80% з якої відправили на експорт. Основні ринки — країни ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія). Про це розповів генеральний директор компанії Family Garden Іван Гречківський.
Нині лохина — найпопулярніша серед фермерів ягідна культура. Однак виробники змінюють пріоритети діяльності через те, що внутрішній ринок уже досить насичений.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!