Новини / Кейси     28 жовтня 2019 11:35

Бізнес на вирощуванні фундука: 8 секретів від черкаського господарства ФОТО

Фундук для українців – відносно нова культура, проте є господарства, які вже досягли чималих успіхів у цьому бізнесі і готові поділитися досвідом, як вийти на високі показники рентабельності підприємства: які інвестиції та техніка потрібні, особливості вирощування фундука тощо.

Про це повідомляє Економічна правда.

Макар Терещенко – фермер з 8-річним стажем – вважає вирощування фундука в Україні досить перспективним бізнесом. Компанія Hazelstar, якою він володіє, має сад площею 36 га в селі Верхнячка Уманського району на Черкащині. 18 га саду відведено під чорну смородину, 5 га – під волоський горіх і 13 га – під фундук.

Читайте: Ананаси, інжир, фейхоа, папайя – 40 тис. екзотів вирощує фермер на Київщині

Перспективи бізнесу

У Hazelstar вирощують 16 українських сортів фундука, які призначені для споживання горіхів у свіжому вигляді.

Для переробної галузі українські виробники поки не готові постачати фундук потрібної якості і в достатньому обсязі (переробникам потрібні великі партії очищених, бланшованих горіхів, одного ступеня просмаження).

За словами Макара Терещенка, оптимальними для переробки є сорти «Каталонський», «Барселонський», і щоб сформувати затребувану на ринку товарну партію, треба мати великі обсяги виробництва. Тож скласти конкуренцію турецьким чи італійським виробникам українці поки не можуть, проте потенціал України у виробництві фундука надзвичайно великий.

Фундук росте і плодоносить упродовж 40 років, урожайність його становить до 4 тонн з 1 га. Тож сад приносить господарствам гарантований дохід упродовж тривалого часу.

Посадковий матеріал

Закладаючи сад, важливо ретельно вибирати сорти і звертати увагу на якість саджанців. Зіштовхнувшись із проблемою нестачі якісного посадкового матеріалу фундуку в Україні і високими цінами при його імпорті, компанія Hazelstar створила власний розсадник, закупивши для цього матеріал у Польщі. Цього року розсадник пройшов сертифікацію і був внесений в український реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва.

Особливості вирощування фундука

У саду Hazelstar на 13 га посаджено 6 тис. кущів фундука. Щоб забезпечити вищу врожайність фундука, Макар Терещенко радить формувати з кущів дерева – для цього потрібно систематично видаляти поросль. Таким чином сад може швидше окупитися, оскільки дерева можна саджати щільніше, а отже, й урожайність буде вищою: на 1 га можна посадити 420 кущів або 670 дерев фундука.

Фундук потребує обрізання, обробки засобами захисту від шкідників, зрошування. Плодоносити сад починає на 2-3-й рік після посадки, але в перші роки горіхів небагато.

Збирання врожаю фундука

Для збирання врожаю горіхові сади потребують менше працівників, ніж фруктові. У Hazelstar у сезон збирання фундука працюють 30 людей з найближчих сіл. Платять їм 6 грн за 1 кг зібраних горіхів, за день робітник збирає в середньому 100 кг фундука. Збирання врожаю триває 8–10 днів.

У 2018 році в господарстві зібрали 5 т фундука. У цьому сезоні Макар Терещенко розраховує отримати вдвічі більше. Феррмер планує збільшувати площі під фундуком і купити комбайн для його збирання.

Реалізація фундука

Після збирання фундук одразу очищають від суцвіть – для швидшої реалізації. За 1 тонну фундука в шкарлупі можна отримати щонайменше $3000.

«Попит на горіхи в Україні надзвичайно великий. Зараз ми продаємо їх по 75–80 грн за кг, пізніше ціна може впасти до 65–70 грн за кг», – розповідає власник Hazelstar.

Основними споживачами фундука Hazelstar є Київ і Одеса: горіх продається на міських ринках у свіжому вигляді або змішаним з медом.

Продукцію, яку не вдалося реалізувати з поля, господарство відвозить на склад, де горіхи очищають і лущать. Для цього компанія придбала спеціальне обладнання вартістю $19 000. За день на лінії переробляють 600–700 кг фундука, фасуючи його в сітки по 15–20 кг для подальшої реалізації. Залишки після очищення горіхів спалюють у твердопаливному котлі.

8 особливостей бізнесу з вирощування фундука:

  1. Інвестиції в 1 га становлять $7–10 тис. Окупатися вони починають на 5–6-й рік після закладення саду.
  2. На 1 га можна посадити 420 кущів або 670 дерев фундука.
  3. Витрати на саджанці становлять близько $3000 на 1 га.
  4. На підживлення та ЗЗР потрібно $500 на 15 га в сезон.
  5. Кількість постійних працівників – невелика. У Hazelstar 5 постійних робітників працюють на загальній площі 36 га (зарплати – 8–10 тис. грн). Для збирання врожаю залучають сезонних працівників. Як альтернативне рішення – можна придбати комбайн вартістю 50 тис. євро.
  6. Необхідна техніка та обладнання для вирощування: трактор, оприскувач, косарка, бочка для гербіцидів.
  7. Урожайність фундука – до 4 тонн з 1 га, але для цього сад потребує обрізання, обробки ЗЗР, зрошування.
  8. Вартість 1 т фундука в шкарлупі – щонайменше $3000. Вартість лущеного горіха – від $10 дол за 1 кг, але щоб продати за такою ціною, треба сформувати значну товарну партію.

Landlord раніше повідомляв про те, як нішеві культури – волоський горіх, фундук, шипшина – вивели кооператив на високі прибутки.

Фото: Таїсія Кутузова (Економічна правда)

Читайте також