На початок вересня промислові рибалки виловили у водоймах України 3,6 тис. тонн водних біоресурсів, повідомили у Держрибагентстві.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Основу промислового вилову цього року становили:
- карась сріблястий – 1,4 тис. тонн;
- плітка (тараня) – 605 тонн;
- лящ – 521 тонна;
- плоскирка – 299 тонн;
- судак – 139 тонн;
- рослиноїдні риби (товстолоб, білий амур) – 133 тонни;
- оселедець чорноморський – 107 тонн;
- окунь – 96 тонн;
- синець – 74 тонни;
- краснопірка – 61 тонна;
- сазан (короп) – 43 тонни;
- сом – 40 тонн.
Водночас Чорне й Азовське моря залишаються заблокованими через військову агресію рф, тож промисловий вилов морських видів (пеленгас, кефалеві, рапана, шпрот, креветка, калкан та інші) фактично не здійснюється.
Найбільше водних біоресурсів від початку року добуто у Кременчуцькому водосховищі – 1,6 тис. тонн (44%). Ще 814 тонн виловлено у Кам’янському водосховищі, 296 тонн – у Канівському водосховищі, 292 тонни – у Київському водосховищі, 245 тонн – у Дністрі та Дністровському лимані, 173 тонни – у Дніпровському водосховищі, 112 тонн – у Дунаї, 58 тонн – у Дніпровсько-Бузькій гирловій системі, 12 тонн – у Шаболатському лимані, по 6 тонн – у Дніпрі й Десні, 4 тонни – у Тилігульському лимані та 0,4 тонни – у Чорному морі.
Промисловий вилов цього року вперше відбувається на основі аукціонних торгів через торгову систему Prozorro.Продажі. Так, промислові рибалки вже фактично сплатили 67,6 млн грн до місцевих бюджетів за укладеними договорами, що вшестеро більше, ніж торік.
Нагадаємо, популярність риби у світі продовжує зростати, а споживання перевищує будь-які попередні показники. Нині глобальне споживання риби становить понад 20 кілограмів на особу щороку.
Забудьте про гачок, волосінь і грузило. Ізраїльська харчова технологічна компанія вперше в історії надрукувала готове до приготування філе риби на 3D-принтері, використовуючи клітини тварин, культивовані та вирощені в лабораторії.
Науковці можуть навіть не заходити у воду, аби зʼясувати кількість прибережної риби завдяки штучному інтелекту.
У 2022 році майже 4 тис. суб’єктів господарювання здійснювали діяльність в умовах аквакультури. Загалом вони виростили понад 14,6 тис. т водних біоресурсів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!