Забудьте про гачок, волосінь і грузило. Ізраїльська харчова технологічна компанія вперше в історії надрукувала готове до приготування філе риби на 3D-принтері, використовуючи клітини тварин, культивовані та вирощені в лабораторії. Про це повідомляє Reuters.
Яловичина та курка, вирощені в лабораторії, привернули увагу як спосіб уникнути негативного впливу на навколишнє середовище від сільського господарства та розв’язати проблеми щодо добробуту тварин, але небагато компаній зробили “вторгнення “в морепродукти.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Ізраїльська компанія Steakholder Foods уклала партнерські відносини з сінгапурською компанією Umami Meats, щоб виробляти рибне філе без необхідності стежити за популяціями риби, що зменшуються.
Сінгапурська компанія взяла клітини окуня і виростила з них м’язи та жир, а ізраїльська – додала туди “біочорнила”, створені для спеціальних 3D-принтерів. У результаті вийшло рибне філе зі збереженими корисними властивостями морської риби.
У компанії запевняють, що смак надрукованого філе ідентичний звичайному.
Umami Meats хоче представити цю продукцію на ринок уже наступного року: спочатку в Сінгапурі, а потім у Сполучених Штатах та Японії.
Однак штучне вирощування клітин поки що занадто дороге у порівнянні з ціною звичайних морепродуктів. Через це у клітини риби додають рослинні інгредієнти в біочорнилі. З поширенням технології процес може здешевитися.
Коров’ячі стовбурові клітини широко досліджувалися, але про рибу відомо набагато менше, сказав виконавчий директор Umami Міхір Першад.
Ми маємо з’ясувати, що клітини люблять їсти, як вони люблять рости, і тут просто не так багато літератури, з якої можна почати, — наголосив він.
За його словами, вони розробили процес для морського окуня та вугра і сподіваються додати ще три види, що перебувають під загрозою зникнення, найближчими місяцями.
Ми хочемо, щоб споживачі вибирали на основі того, як це смакує та що це може зробити для світу та навколишнього середовища планети. І ми хочемо не враховувати вартість, — додав Першад.
Нагадаємо, світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!