Про це повідомляє АПК-Інформ.
Посіви озимих поки що мають цілком задовільний стан. Такі висновки зробили науковці НААН. Вчені відзначають, що озима пшениця та ріпак добре зійшли й розкущилися.
“Вміст розчинних вуглеводів у вузлах кущення пшениці озимої на початку третьої декади грудня виявився практично незмінним порівняно з тією кількістю цукрів, яка відзначалася перед зимівлею.
Тобто наскільки відбувалася їхня витрата на процеси життєзабезпечення рослин під час суттєвого потепління, настільки ж їхня кількість була синтезована в першу чергу завдяки активізації фотосинтетичної діяльності рослинних організмів”, – зазначають в огляді Національна академія аграрних наук України.
Однак, занепокоєння науковців викликають два фактори: борошниста роса, що відзначається на посівах озимої пшениці, особливо ранніх строків сівби.
Друга небезпека – велика кількість гризунів, які розплодилися через аномально теплу зиму.
Читайте: Як аграрії підживлюють озимі: роботи проведено на 9% площ
Також експерти побоюються, що великі морози можуть суттєво вплинути на майбутній урожай.
«Враховуючи можливі погодні перспективи (згідно з багаторічними спостереженнями, попереду ще 2-3 різні за тривалістю періоди зниження температурних показників до -15 °С і нижче), – сказано в огляді НААН.
– А також стан рослин озимих зернових культур і ріпаку, для значної частини яких є дещо понижена морозостійкість на час завершення першого місяця зими, можна зробити припущення, що при певному збігу несприятливих погодних факторів (різке зниження температурних показників, відсутність снігу на полях) подальша їхня зимівля може буде досить складною».
Експерти прогнозують: найбільш загрозливою може скластися ситуація з озимими ячменем та ріпаком. Побоюються науковці й за стан озимої пшениці, що була посіяна надпізні строки, тобто в другій половині жовтня.
Landlord раніше повідомляв, що посуха «спалила» озимі: Черкащина рахує збитки.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!