При вирощуванні лохини, ті чи інші добрива вносять у систему фертигації залежно від сезону, а полив регулюють показниками тензіометрів, розповів Дмитро Гончарук, співзасновник розсадника “Фруктовий Сад АТ”, передає AgroTimes.
Так, у середині квітня-кінці травня роблять інтенсивний акцент на азот, із середини травня по липень — акцент на калій, у липні додають кальцій, у серпні-вересні — обов’язковий акцент на фосфор. Важливий також контроль вологості при внесенні добрив. Лохина не пробачає пересушування, але ж і перезволоження також не любить.
Важливо перевіряти цей показник тензіометром на ділянці два-три рази на тиждень, особливо на важких ґрунтах, – наголосив фахівець. – Я всім своїм клієнтам зауважую: “Ви тензіометри купили, поставили, перевіряєте?” Придбали всі, поставила половина, дивляться і підлаштовують полив одиниці.
Коли у квітні-травні йдуть дощі, краще у ці дні недовнести азот, ніж ще більше залити коріння й тим самим спричинити ще більший розвиток патогенів. Лохина дуже схильна до стресів, і якщо не дотримуватись цих примітивних правил, можна легко ввести рослину в стрес, а виводити потім не один рік. Якщо недодати азоту, а потім над нормами наганяти, за рік не вивести плантацію.
У клієнта 2023 року постраждав Спартан. Коли аналізували причини, то однією з основних причин було постійне перезволоження впродовж усього сезону-2022, яке вони помітили на тензіометрі, але не надали цьому значення. Нині дали рекомендації, як оздоровити коріння у 2024 році, але результату тепер треба чекати рік-два, – навів приклад Гончарук.
Зауважимо, у Туреччині настав час збору врожаю для найбільш раннього сорту лохини – Keplerblue, повідомляє FreshPlaza.
Keplerblue дуже добре працює в тунелях або в теплицях. Серед сортів, які ми маємо зараз, Venture, Suzi, Atlas, Olympos і Azra, Keplerblue був найранішою ягодою, яка дала плоди. Калібр, колір і твердість дуже ідеальні. Лише перші врожаї, як правило, слабокислі. Це цілком нормальна ситуація. Це раннє плодоношення може дозволити виробництву лохини замінити виробництво бананів. На мою думку, це дуже ймовірно альтернативний продукт для виробників бананів, – розповів Гізем Бююккескін, операційний менеджер турецького виробника лохини – компанії Qualitas Berry.
Цього року турецька зима була м’якшою, ніж очікували. Тепліша погода сприяла ранньому формуванню продукції та підвищенню врожайності.
Компанія Qualitas Berry експортує свою продукцію переважно в Європу та росію, країни Далекого та Близького Сходу.
Цього року ми побачимо більше турецької лохини на зовнішніх ринках. Це буде нова галузь для всіх. Щороку виробництво лохини в Туреччині зростає майже вдвічі. Відгуки про якість і визнання продукту на зовнішньому ринку будуть вирішальними для турецької промисловості чорниці, – підсумовує Бююккескін.
Нагадаємо, ціни на лохину в Польщі значно вищі проти року тому. Причиною є не лише нижчий урожай у країні, а й менші імпортні постачання з Південної Америки.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Підприємство “Органічний сад”, яке під брендом Stynava organic garden вирощує органічну лохину, до вже існуючих 12 га цьогоріч додає 3 га нових насаджень, основа яких була підготовлена ще два роки тому, але через повномасштабну війну довелось відкласти посадку, розповів засновник господарства Богдан Боднар.
Раніше лохина викликала справжній фурор серед ягідників України. Нині ж цікавість до ягоди помітно знизилася, і на те є низка причин, розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.
Міністерство аграрної політики і продовольства ухвалило довгоочікуване рішення щодо упорядкування назви таксону однієї з основних ягідних культур — Vaccinium corymbosum L., сорти якої реєструвалися в Україні під трьома різними назвами: “чорниця”, “лохина високоросла” та “лохина щиткова”.
Вже кілька років поспіль лохина стабільно займає одну з лідерських позицій серед ягідних культур щодо площ нових насаджень. Цей рік не став винятком.
У 2022 році компанія Family Garden на Київщині зібрала близько 500 т лохини, 80% з якої відправили на експорт. Основні ринки — країни ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія). Про це розповів генеральний директор компанії Family Garden Іван Гречківський.
Нині лохина — найпопулярніша серед фермерів ягідна культура. Однак виробники змінюють пріоритети діяльності через те, що внутрішній ринок уже досить насичений.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!