Австралійські дослідники з Університету Фліндерса використовували наночастинки золота, аби видалити вільний сірководень у зразках вина. Характерного запаху вину надають леткі сполуки сірки (VSC). Деякі з них виробляють бажаний аромат, тоді як інші призводять до того, що напій пахне гнилими яйцями, каучуком і не тільки, передає “Хайтек”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Для того, щоб прибрати запах, у вина додають сульфат міді, який нейтралізує проблемні сполуки. Водночас, зауважують науковці, це може негативно вплинути на смак вин.
У пошуках ефективнішої альтернативи вчені з Університету Фліндерса розробили нову технологію нейтралізації сірководневих сполук. В експерименті нанесли тонке плазмове полімерне покриття на поверхню нейтральної підкладки. Після чого іммобілізували на ньому наночастинки золота. Вчені обрали саме його через здатність золота зв’язуватися з певними молекулами сірки.
У лабораторних випробуваннях слайди мікроскопа з обробленою поверхнею помістили в 40-мілілітрові зразки білих і червоних вин. У них був природно високий рівень небажаних сполук сірки.
Коли слайди видалили через 24 години, вчені виявили, що наночастинки нейтралізували до 45% вільного сірководню у винах поряд з іншими небажаними сполуками, такими як метаноетіол.
Важливо, що частинки спрацювали краще, ніж сульфат міді, який використовували при співставленні зразків.
Нагадаємо, виноградна лоза має довгу історію як одна з найдавніших культур у світі. Вино, вироблене з винограду, було одним з перших продуктів, які продавалися у всьому світі, відіграючи ключову роль в обміні культурами, ідеями та релігіями. Наприкінці льодовикового періоду виноградна лоза походить від європейської дикої лози. Сьогодні існує лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози, одну з яких можна знайти на півострові Кетч уздовж річки Рейн, між містами Карлсруе та Мангейм, пише scitechdaily.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Забудьте про гачок, волосінь і грузило. Ізраїльська харчова технологічна компанія вперше в історії надрукувала готове до приготування філе риби на 3D-принтері, використовуючи клітини тварин, культивовані та вирощені в лабораторії. Про це повідомляє Reuters.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!