У парламенті зареєстрували законопроєкт про спрощення умов роботи для виноградарської галузі.
Про це повідомляє AgroPolit.com, аналізуючи текст законопроєкту 17.02.2023 № 9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Законопроєкт знімає необґрунтовані адміністративні бар’єри для виробників виноградних, плодово-ягідних вин та медових напоїв, а також створює сприятливі умови для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.
Планують упровадити такі чотири зміни в роботу виноробів:
- Скасувати для малих виробництв виноробної продукції необхідність отримувати ліцензію на здійснення діяльності з виробництва алкогольних напоїв. Натомість пропонують створити Реєстр малих виробництв виноробної продукції, включення до якого буде підставою для набуття статусу малого виробництва виноробної продукції.
- Зменшити вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції з огляду на те, що їм надають право закуповувати сировину (виноград, плоди, ягоди, мед) українського походження.
- Спростити процедуру звітності, а саме змінити щомісячну звітність на щорічну. Це зменшить бюрократичне навантаження на малих виробників виноробної продукції.
Читайте також: На Одещині винороб продає винні набори в ящиках від снарядів — кошти перераховує ЗСУ
Нагадаємо, народні депутати України пропонують осучаснити та синхронізувати законодавства в українській виноробній галузі відповідно до міжнародних стандартів, зокрема дозволити розлив вин у металеві банки з харчового алюмінію, а також у кеги з алюмінію та нержавіючої сталі.
Також для виноробів пропонують скасувати електронні акцизні марки.
Виноградар та винороб із Хустського району на Закарпатті Роман Гобан виготовляє плодово-ягідні вина. Цього року він випустив декілька новинок — березово-цитрусове, кульбабове, калинове та цитрусове вина.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!