Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Про це пише SEEDS.
Крім цього світу доведеться звикати до нових сортів вина, зокрема з винограду, стійкого до цвілі, вважає Емма Сейер, професор екології в Ланкастерському університеті, адже традиційні лози дедалі частіше стикаються з цією загрозою.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Фахівець вважає, що зміняться і найдорожчі ексклюзивні вина. Адже сухі вина з винограду, придатного для більш прохолодного клімату, стають більш рідкісними, цитує слова дослідниці Daily Mail.
“Найдорожчі, ексклюзивні вина можуть змінитися, оскільки сухі вина з винограду, придатного для більш прохолодного клімату з правильною кислотністю, стають більш рідкісними та користуються попитом”, – вважає Емма Сейер.
Однак на думку науковиці в деяких регіонах, зокрема у Великій Британії, через зміну клімату почастішають дощі. Це може стати причиною того, що модні вина можуть втратити свій звичний смак.
Емма Сейер пов’язує це з тим, що виробники збирають урожай раніше, вибірково збирають найздоровіший виноград і адаптують свої методи бродіння до кліматичних змін.
Потепління також може призвести до значного збільшення вмісту алкоголю. Окрім того, у вині може змінитися вміст танінів, які забезпечують гіркість, в’язкість та терпкість вина.
Нагадаємо, вино з Одеського Чорного винограду під новим українським брендом Big Wines Big Art одержало перше золото на одному з найавторитетніших винних конкурсів світу – Mundus Vini, який пройшов у Німеччині.
Народні депутати України пропонують осучаснити та синхронізувати законодавства в українській виноробній галузі відповідно до міжнародних стандартів, зокрема дозволити розлив вин у металеві банки з харчового алюмінію, а також у кеги з алюмінію та нержавіючої сталі.
Також для виноробів пропонують скасувати електронні акцизні марки.
Виноградар та винороб із Хустського району на Закарпатті Роман Гобан виготовляє плодово-ягідні вина. Цього року він випустив декілька новинок — березово-цитрусове, кульбабове, калинове та цитрусове вина.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!