Новини / Тваринництво     02 лютого 2019 11:50

Кейс: Сараї без опалення та автомати для доїння – як у Литві розводять кіз

Кілька років тому литовське подружжя Каваляускас переїхало до села. Там розпочали власний фермерський бізнес – розведення кіз. Наразі вже мають у господарстві 60 тварин. З отриманого молока щодня виготовляють до 15 кг сиру.

Про це повідомляють Факти ICTV.

У господарство на початковому етапі вклали 160 тис. євро.

Ферма має 20 га у своєму розпорядженні. З них – частина земель – під культурами для сіна, частина відведені під випас. Щороку на 1 га отримують від держави дотацію в 150 євро. Для фермерів ці суми не надто значні, однак підтримують бізнес у негрошові місяці.

Сараї обладнали за давнім традиційним методом – без опалення. Стіни утеплили утрамбованим сіном.

ЧитайтеУ Німеччині запровадили премію для фермерів за випас овець і кіз

Процес доїння автоматизували. Молоко з доїльного апарату потрапляє одразу на сироварню. Там роблять сири різних видів. Найпопулярніший – сир Жан-Жак. Аби продукція цього сорту набула потрібного вигляду, її промивають солоною водою. Після цього в сирі розводяться спеціальні бактерії.

«Вони називаються преміум-бактерії, дають рожевий колір та потрібну мікрофлору», – пояснює фермер Валдас Каваляускас.

Крім виготовлення сирів постійно проводять майстер-класи. На виробництво регулярно приїжджають делегації з інших країн – нещодавно були кухарі з України.

Як раніше повідомляв Landlord, науковці Національної академії аграрних наук (НААН) розробили стратегію розвитку галузі козівництва. Для цього пропонують готувати більшу кількість фахівців у профільних ВНЗ, сприяти розвитку малому фермерському бізнесу та використовувати передові напрацювання вчених щодо селекції й утримання тварин.

Читайте також

Матеріали по темі