Новини    29 жовтня 2020 10:20

Карантин, імпорт і брак робочих рук: як COVID-19 вбиває агросектор Італії

Втрати агропромислового сектора Італії у зв'язку з новими пандемічними обмеженнями можуть скласти до EUR1 млрд на місяць

Втрати агропромислового сектора Італії у зв’язку з пандемічними обмеженнями можуть скласти до EUR1 млрд на місяць. Такі прогнози озвучила місцева асоціація сільгоспвиробників Coldiretti на своєму офіційному сайті.

Нові заходи італійського уряду, спрямовані на боротьбу з коронавірусом, набули чинності цього тижня. Вони включають в себе заборону на роботу ресторанів, барів, кафе і кондитерських після 18:00 у будні дні. По неділях і в святкові дні ці заклади будуть повністю закриті.

«Обіди, вечері, аперитиви і сніданки поза домом до надзвичайної ситуації з коронавірусом становили 35% від загальної кількості споживаної італійцями їжі. Близько 330 тис барів, їдалень і ресторанів на півострові задіяні в сфері громадського харчування. Поставки для них забезпечують 70 тис підприємств харчової промисловості і 740 тис ферм – це, в цілому, 3,8 млн робочих місць», – підкреслюють в Coldiretti.

Отже, пандемічні обмеження у HoReCa матимуть негативний каскадний ефект на національний агропродовольчий сектор, резюмують в асоціації сільгоспвиробників.

При цьому блокада кордонів, пов’язана з пандемією COVID-19, завадила приїзду до Італії 65% від звичайної кількості сезонних робітників з країн, що не входять до ЄС. Відсутність сільгоспробітників негативно позначилась на зборі врожаю – від фруктів до оливок. Найняти ж місцевих працівників, які зазнають фінансових труднощів, в першу чергу, студентів і пенсіонерів, було майже неможливо через систему соцвиплат, які автоматично припиняються у разі працевлаштування.

Читайте: Аграрії звернулись до уряду з вимогою допомогти господарствам у чотирьох регіонах

Також в асоціації італійських сільгоспвиробників зазначають, що ціни на тверду пшеницю для традиційних для Італії макаронних виробів за останній рік зросли майже на 20%. За даними Istat, італійське виробництво твердої пшениці для макаронних виробів в 2020 році складе 3,76 млн тонн, що на 3,7% менше торішніх обсягів. Урожай італійської м’якої пшениці, яку використовують для виробництва хлібобулочних виробів, оцінюється в 2,74 млн тонн. Наразі імпортна продукція забезпечує 60% від потреби Італії в м’якій пшениці і 25% – в твердої пшениці.

«В останнє десятиріччя Італія втратила 20% пшеничних полів. Ситуація ускладнюється через недобросовісну конкуренцією з боку імпортної продукції, особливо з тих регіонів планети, де не дотримуються тих же правила харчової та екологічної безпеки, які діють в нашій країні», – йдеться в заяві Coldiretti.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що валовий збір кукурудзи і соняшника в Україні у 2020 році буде меншим, ніж прогнозувалось.

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...