У господарствах вирощують дві основні форми пшениці: макаронну та хлібну. Разом вони відіграють вирішальну роль у раціоні приблизно 4,5 мільярда людей, зазначив професор Грем Мур, генетик пшениці та директор Центру Джона Іннеса, одного з провідних дослідницьких інститутів рослинництва в світі, передає amp.theguardian.
З них близько 2,5 мільярдів у 89 країнах залежать від пшениці для щоденного харчування, тож ви бачите, наскільки ця культура життєво важлива для світу, — додав він.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Цей ген був відомий як “святий Грааль” генетиків пшениці. Пшениця, попри її критичне значення для прогодування світу, виявилася найважчою для вивчення з усіх основних культур через складність і розмір її геному. Звідси важливість пошуку гена, який був причиною цієї проблеми.
Вчені досягли успіху в полюванні за “святим Граалем”. Вони ідентифікували ключовий ген, назвали Zip4.5B і створили його мутантну версію, яка дозволяє гену виконувати свою основну функцію — дозволяти хромосомам пшениці правильно спаровуватися та підтримувати врожайність. Проте йому не вистачає здатності блокувати створення нових варіантів із атрибутами з диких трав.
Ключовим інструментом у цій роботі було редагування генів, яке дозволило нам внести точні зміни в ДНК пшениці. Інакше ми б досі боролися з цим. Це змінило все, — зазначив Мур.
Вчені виявили, що існує щонайменше 50 різних версій Zip4.5B. “Зараз ми збираємося перевірити їх на різних сортах пшениці, які ми створили”, додав він.
Потім їх вирощуватимуть в Іспанії, на землі поблизу Кордови, щоб побачити, наскільки добре вони впораються. Мета полягатиме в тому, щоб визначити, які сорти найкраще витримають високі температури, які наші фермери відчують у найближчі десятиліття, — резюмував професор.
Нагадаємо, завдяки новому гену зменшення висоти Rht13 насіння можна висаджувати глибше в ґрунт, забезпечуючи доступ до вологи, без негативного впливу на проростання сходів, що спостерігається у наявних сортів пшениці.
Пошук способів змусити культури давати більше олії в насінні є святим Граалем для сільськогосподарської галузі. Однак більшість олійних культур, таких як олійна пальма, соя, соняшник, ріпак, арахіс, уже мають високий відсоток олії у своїх плодах або насінні, і важко підвищити вміст олії за допомогою традиційних методів схрещування культур.
Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
У жовтні Kaufland та Ultragreens відкрили перше вертикальне фермерське господарство в Румунії, продукція якого продаватиметься у магазинах роздрібної торгівлі. Інвестиції в проєкт компанії Ultragreens, провідного виробника мікророслин та трав у Румунії, становлять 350 тисяч євро.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!