АналітикаНовини

Вартість малини на українському ринку впала до історичного мінімуму

Сезон літньої малини потішив українців доступними цінами, проте для виробників він став одним із найзбитковіших за всю історію, розповів Тарас Баштанник, керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) у коментарі SEEDS.

Наразі сезон літньої малини вже фактично завершився, нині починається сезон осінньої, що триватиме до перших заморозків.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Стосовно малини цього року всі були просто шоковані цінами. Це були історично низькі ціни, востаннє вони були такими низькими у 2017 році. Були навіть історичні мінімуми, мені здається, ціна в деяких регіонах України доходила і до 17 гривень через низьку якість малини. Хороша робоча ціна на літню малину була 30 гривень. Що трохи покриває витрати на виробництво, і то не у всіх, – зазначив Баштанник.

Одначе, якою буде врожайність і ціна на осінню малину, фахівець не прогнозує, оскільки це непросто одразу через кілька факторів.

З одного боку осіння малина охочіше купується переробниками, бо має кращу якість для заморозки. З іншого боку, валове виробництво осінньої малини в Україні – це 70 відсотків! Якщо літніх сортів вирощують 30%, не більше, все інше – малина осінніх сортів. Відповідно можна уявити величезну кількість валового збору, який зараз у найближчі 2-3 тижні хлине і на ринки України, і на переробку. Ось тут якраз і проблема. Тому що є підозра, що ціна може, як мінімум, просто не зрости, або, як максимум, – стати ще нижчою. Або зафіксуватися на рівні 20-25 гривень, що дуже і дуже мало, – пояснив фахівець.

Нагадаємо, сезон малини літніх сортів плодоношення перетнув свій екватор. Урожайність непогана, утім, через дощі є питання щодо якості продукції.

Експерти зауважують, що обвал цін у даному сегменті був цілком очікуваним, проте межі зниження ціни, як і раніше, ще не вичерпані.

На початку липня на українському ринку з’явилася перша малина. Так, вартість малини, станом на 2 липня, стартувала від 35 грн і сягає 70 гривень за літрову банку, в залежності від регіону.

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку