Основна частина виноградників України зараз розташована на Одещині, де підприємства беруть виноматеріал і везуть у Закарпатську, Вінницьку та Київську області, повідомив голова “Укрсадвинпрому” Володимир Печко в інтерв’ю для Delo.ua.
Деякі підприємці орендують виноградники, аби вирощувати виноград.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Зазвичай це малі крафтові виробництва, які з кожним роком дедалі більше розвиваються. Наприклад, наразі 10 крафтових підприємств очікують на отримання ліцензії цього року, тож вони вже офіційно почнуть сплачувати податки, — пояснив Печко.
Нині в Україні приблизно 150 виноградарських та виноробних підприємств. У 2022 році виробництво винограду скоротилося у 2,1 раза. Щодо насаджень у регіонах, то в Одеській області 21,9 тис. га, Миколаївській — 4,9 тис. га, Закарпатській — 3,2 тис. га, Херсонській — 2,8 тис. га, Запорізькій — 0,3 тис. га.
Найбільше зараз невеликих підприємств, які не потребують великих інвестицій.
Нагадаємо, понад чотири роки винороб та засновник Biologist Ігор Петренко займається вивченням біодинамічного підходу та має виноградники у Лісниках та Нових Безрадичах у Київській та Одеській областях відповідно. Виноградники знаходяться у Київській та Одеській області, а виноробня розташована у с. Лісники Київської області.
Виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange.
Виноградна лоза має довгу історію як одна з найдавніших культур у світі. Вино, вироблене з винограду, було одним з перших продуктів, які продавалися у всьому світі, відіграючи ключову роль в обміні культурами, ідеями та релігіями. Наприкінці льодовикового періоду виноградна лоза походить від європейської дикої лози. Сьогодні існує лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози, одну з яких можна знайти на півострові Кетч уздовж річки Рейн, між містами Карлсруе та Мангейм, пише scitechdaily.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!