Очікується, що близько 6000 тонн британської чорниці потрапить на полиці супермаркетів у Великій Британії до вересня. 9 червня у Великій Британії офіційно розпочався сезон вирощування лохини, і провідні виробники прогнозують величезні обсяги.
Компанія Hall Нunteri, на частку якої припадає близько 30% врожаю лохини країни, вважає, що врожай лохини в країні сягне рекордних 6 тис. тонн у цьому сезоні. Сезон реалізації лохини у компанії триватиме до кінця вересня, повідомляє FPJ.
За словами Гаррі Холла, керуючого партнера Hall Hunter, початок збирання у Великій Британії було відкладено на один тиждень через негоду. Але в наступні теплі та сонячні дні рівень BRIX у лохині підвищився, а це означає, що фрукти будуть на смак “солодшими, ніж будь-коли”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Британську лохину довгий час ігнорували, тому я радий, що Hall Hunter нарощує обсяги виробництва місцевої ягоди й 2023 року зможе побити власний рекорд, зібравши близько 2 тис. тонн. Британська свіжа лохина з невеликою кількістю “харчових миль” (концепція, яка стимулює споживання локальних продуктів) і яскравим смаком корисна і для планети, і для кожної британської родини, – наголосив він.
Холл оцінює ринок лохини Великої Британії в 481 млн фунтів стерлінгів. При цьому ринок продовжує активно зростати. Разом із ринком зростає і попит на місцеві фрукти, вирощені у Великій Британії. За словами Голла, торік британські споживачі купили понад 5000 тонн лохини, вирощеної у Великій Британії, і його мета полягає в тому, щоб істотно збільшити цю цифру.
Велика Британія імпортує 45 тис. тонн лохини, зокрема з Польщі та Чилі. Тому тільки Hall Hunter хоче збільшити виробництво місцевої ягоди на 30% порівняно з минулим роком і, завдяки рясному постачанню, зробити британську лохину єдиним вибором для супермаркетів і покупців у період з червня до вересня.
У середньому британська лохина долає всього 100 миль до полиці супермаркету, порівняно з їхніми імпортними аналогами, що долають майже 7 тис. миль. Тож екологічна користь від вирощування лохини у Великій Британії дуже висока. Крім того, завдяки швидкому постачанню ягоди від поля до споживача, можна отримати набагато вищі смакові якості завдяки свіжості, пояснює експерт.
Нагадаємо, 21 червня ТОВ “Блу Беррі”, котре має ягідні насадження на Закарпатті, офіційно розпочало сезон збору лохини.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Підприємство “Органічний сад”, яке під брендом Stynava organic garden вирощує органічну лохину, до вже існуючих 12 га цьогоріч додає 3 га нових насаджень, основа яких була підготовлена ще два роки тому, але через повномасштабну війну довелось відкласти посадку, розповів засновник господарства Богдан Боднар.
Раніше лохина викликала справжній фурор серед ягідників України. Нині ж цікавість до ягоди помітно знизилася, і на те є низка причин, розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.
Міністерство аграрної політики і продовольства ухвалило довгоочікуване рішення щодо упорядкування назви таксону однієї з основних ягідних культур — Vaccinium corymbosum L., сорти якої реєструвалися в Україні під трьома різними назвами: “чорниця”, “лохина високоросла” та “лохина щиткова”.
Вже кілька років поспіль лохина стабільно займає одну з лідерських позицій серед ягідних культур щодо площ нових насаджень. Цей рік не став винятком.
У 2022 році компанія Family Garden на Київщині зібрала близько 500 т лохини, 80% з якої відправили на експорт. Основні ринки — країни ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія). Про це розповів генеральний директор компанії Family Garden Іван Гречківський.
Нині лохина — найпопулярніша серед фермерів ягідна культура. Однак виробники змінюють пріоритети діяльності через те, що внутрішній ринок уже досить насичений.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!