Галузь птахівництва поступово оговталась від втрат виробництв внаслідок війни, порушення логістичних ланцюгів та зимового блекауту. Для підтримки галузі у скрутні часи держава надала птахівникам підтримку на відновлення діяльності. Експерти очікували закономірного зниження цін на продукцію птахівництва внаслідок насичення внутрішнього ринку пропозицією.
В Україні відсутні ефективні інструменти контролю за цінами, які встановлюють виробники яєць та інших аграрних продуктів, що може викликати цінові шоки. Про це повідомляють “Українські новини“.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Аналітики пояснили, що виробники оговталися від втрат, збільшили поголів’я курей-несучок і відправили яйця на експорт. Так на українському ринку утворився штучний дефіцит, а споживачів на Великодні свята шокували ціни на рівні європейських.
Держава та споживачі виявились безпорадними. Цінники на полицях магазинів — лише відображення зростання закупівельних цін від виробників, адже роздріб на час воєнного положення працює в умовах адміністративно обмеженої державою торгівельної націнки на соціально значущі продукти не вище 10%.
Аналітики вбачають об’єктивні причини цінового ралі, яке сталось наприкінці минулого року.
Минулого року яйця подорожчали на 120% з об’єктивних причин, серед яких війна і руйнування птахофабрик. Однак, на думку експертів, об’єктивних причин для подорожчання яєць у 2023 році не було, але воно сталося на свята через маніпуляції виробників.
Роздрібні мережі не дуже охоче коментують дії виробників. Адже саме їх відпускні ціни — основний і єдиний драйвер зростання цін, які всі бачать на полицях магазинів.
За правилами, насичення ринку пропозицією в нормальних умовах має знижувати ціни. На початку весни, за підрахунками, в Україні склалися всі передумови для більшої доступності яєць:
- надходження додаткових обсягів яєць від дрібних домогосподарств,
- відновлення поголів’я курей,
- сезонний фактор.
Натомість з 2017 року Україна повністю скасувала механізми цінового контролю та державного регулювання у сфері формування виробниками економічно обґрунтованих цін на окремі соціально значущі продовольчі товари.
Всупереч законам ринку виробники, очікуючи додаткового попиту, продовжили підвищувати ціни.
Загалом експерти проти прямого втручання держави у регулювання цін. Втім Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради, бачить великий потенціал у саморегуляції соціально відповідального бізнесу.
Домовленості бізнесу між собою ведуть до покращення роботи. Але я проти якихось адміністративних заходів. Не може держава регулювати ціни в умовах ринкової економіки. Бізнесу просто потрібно визначити правила гри.
Нагадаємо, на українському ринку продовжують знижуватись ціни на курячі яйця, які різко подорожчали ще восени 2022 року. Який вигляд мають цінники на продукт у середині травня, показують дані моніторингу Мінфін.
В Україні прогнозували падіння цін на курячі яйця на 10-15% вже весною.
Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило проєкт наказу “Про затвердження Вимог до курячих яєць”.
Антимонопольний комітет України розпочав дослідження причин збільшення цін на курячі яйця у вересні – жовтні 2022 року.
У Міністерстві агрополітики прогнозували стабілізацію цін на яйця. У відомстві пояснили, що зростання цін вплинуло кілька факторів, зокрема сезонність та бойові дії, через які частина підприємств припинила або значно скоротила свою діяльність.
Водночас експерти продовольчого ринку прогнозували, що вартість яєць перестане рости у січні 2023 року.
Компанія “Овостар Юніон”, виробник яєчних продуктів, першою в Україні представила продукцію у категорії Ready-to-Cook – яйце варене очищене.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!