Про це повідомляє biz.liga.net.
На початку січня у ВР зареєстровано постанову №9497 «Про відновлення державного регулювання цін на продукти харчування».
Автори законопроекту наводять аналіз динаміки цін на продукти харчування під час тримісячного експерименту жовтні-грудні 2016 р., коли діяв експеримент з відміни держконтролю, та після відміни держрегулювання у цій сфері в цілому. Відзначають, що під час експерименту ціни на курячі яйця, вершкове масло, молоко, сир та цукор зросли в середньому на 20%.
Читайте: Від 0,5 до 29%: як за місяць в Україні подорожчали продукти харчування
Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький спростовує аргументи політиків. Він вважає, що в цих розрахунках не враховано такі чинники, як сезонність та інфляція.
Розрахунки експерта:
- З урахуванням інфляції у період експерименту ціни на продукти харчування реально зросли на 13%.
- Середнє зростання цін за аналогічний період 2015 р., коли діяло держрегулювання, становило 14%.
- Якщо в аналізі врахувати не лише окремі, зазначені вище, товарні позиції, а весь перелік продуктів харчування, то, побачимо, що і під час експерименту, і в аналогічний період 2015 р. ціни зростали однаково – на 5%.
Шляхи зменшення витрат на продукти харчування:
- забезпечення економічного зростання, унаслідок якого зростуть реальні доходи населення;
- запровадження інновацій у сільське господарство, які знизять собівартість продукції.
Landlord раніше повідомляв про те, що від початку року збільшилися світові ціни на продукти. Найбільше здорожчали молоко, олія та цукор.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!