За перший місяць 2018 року виробники експортувати 76,4 тис. тонн цукру, що на 64% більше ніж попереднього місяця. Про це повідомили у Національній асоціації цукровиків України.
За даними керівника аналітичного відділу асоціації «Укрцукор» Руслани Бутило, чверть цих обсягів відвантажена на ринки Туреччини.
«Основні поставки здійснювались до Туреччини – 25%, Узбекистану – 23% та Лівії – 15%. Також, продовжились відвантаження і до Шрі-Ланки – 7,2 тис. т», – каже експерт.
Проте, експорт цукру за вересень-січень 2017/2018 МР, зменшився майже вдвічі показника за аналогічний період минулого маркетингового року.
«За аналогічний період минулого року було експортовано 409,7 тис. т цукру. Як бачимо, цьогорічний показник майже вдвічі нижчий – 250,06 тис. т. Це пов’язане з несприятливою кон’юнктурою на світовому ринку та певним профіцитом, що утворився через перевиробництво цукру в Індії та Бразилії», – додала аналітик.
В «Укрцукрі» запропонували мінімізувати ризики при профіциті цукру збільшенням виробництва з нього продукції з доданою вартістю.
«Наприклад, можна переходити на виробництво біопалива, або ж гранулювати жом і продавати мелясу. Ще одним варіантом є виробництво цукру в дрібному фасуванні, на який є попит в цілому ряді країн», – повідомляють в асоціації.
Зі слів експертів, країни-лідери з виробництва цукру вже давно практикують перерозподіл надлишків цукру на виготовлення біопалива.
«Така «біоетанольна схема» абсолютно не нова і працює в багатьох країнах. Яскравим прикладом є Бразилія, світовий лідер цукрового ринку. Коли ситуація з цінами на ринку цукру стає критичною – цукрові заводи переробляють більшу частину тростини на біоетанол, таким чином зменшуючи пропозицію цукру. Така дія, в свою чергу, впливає на ціни, формуючи більшу прибутковість цукрового виробництва», – пояснила Бутило.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!