Про експерименти з вирощуванням артишоку пише AgroPortal.
На даний час в Україні поки що немає ні культури вирощування артишоку, ні культури споживання цього екзоту, хоча цей овоч дуже корисний, та й виглядає апетитно на тарілці. У їжу вживають бутони артишоку. Наразі в Україну його заводять, в основному, з Італії, Єгипту Іспанії, а покуштувати екзот можна в ресторанах, або купити в елітних супермаркетах.
Проте директор ТОВ “Агро-Аналіз” Вадим Дудка впевнений, що незабаром ситуація може змінитися, і українські господарства зможуть вирощувати артишок в промислових масштабах. Його компанія вже намагається адаптувати екзот до українських умов. Головне, як вважає він – це випробування сортів, їх культивація. Наразі ТОВ “Агро-Аналіз” випробувало вже 12 сортів та оцінює результати. Необхідно ще рік-два, щоб пустити рослину у промислове виробництво, вважають у компанії.
Експериментатори відпрацювали технологію вирощування екзоту як дворічної культури. Вважають, що конвеєрне виробництво можливе не лише за рахунок сортів, а й за рахунок комбінації однорічних і дворічних рослин. На початку червня врожай дають дворічки, що перезимували, в кінці липня та в серпні плоди дають рослини першого року посадки.
Читайте: Лимон на кілограм ваги: фермер із Буковини вирощує екзоти
Артишок – теплолюбна рослина, але витримує заморозки до мінус 5. Насіння не слід пророщувати у відкритому ґрунті. Висаджувати розсаду потрібно у той же період, що й томати. Для контролю бур’янів використовують плівку. Це умовно багаторічна рослина. Збирають артишок вручну, і слід мати на увазі: плоди дуже колючі. Кожна рослина може дати 15-30 бутонів вагою 250 400 г.
Як повідомляв Landlord раніше, понад 300 екзотів, у тому числі гуаву та фініки, вирощують школярі на Черкащині.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!