Збирання зернових та зернобобових культур проведено на площі 9,8 млн га (88%) при врожайності 45,6 ц/га, намолочено 44,9 млн тонн зерна, повідомляє Мінагрополітики.
Зокрема:
- пшениці обмолочено 4,7 млн га (100%), при врожайності 41,2 ц/га намолочено 19,4 млн тонн;
- ячменю обмолочено 1,6 млн га (100%), при врожайності 35,1 ц/га намолочено 5,6 млн тонн;
- гороху обмолочено 111,5 тис. га (100%), при врожайності 23,4 ц/га намолочено 261 тис. тонн;
- кукурудзи на зерно обмолочено 2,9 млн га (70%), при врожайності 62,7 ц/га намолочено 18,4 млн тонн;
- гречки обмолочено 115 тис. га (98%), при врожайності 13,7 ц/га намолочено 157 тис. тонн;
- проса обмолочено 43,2 тис. га (98%), при врожайності 23,0 ц/га намолочено 99,5 тис. тонн.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Окрім того, збирання соняшника проведено на площі 4,6 млн га (98%) намолочено 10,1 млн тонн насіння при врожайності 21,8 ц/га, сої проведено на площі 1,5 млн га, (99%) намолочено 3,7 млн тонн при врожайності 24,2 ц/га, ріпаку проведено на площі 1,1 млн га, (100%) намолочено 3,2 млн тонн насіння при врожайності 28,9 ц/га, цукрових буряків викопано на площі 179,4 тис. га, (100%) накопано 9 млн тонн солодких коренів при врожайності 500 ц/га.
Водночас у пресслужбі наголосили, що аграрії Миколаївщини, Одещини та Буковини завершили збирання цьогорічного урожаю всіх сільськогосподарських культур.
Тоді як сільгосптоваровиробники Вінниччини намолотили 3,9 млн тонн зерна.
Натомість найвища урожайність зернових та зернобобових культур у аграріїв Хмельниччини – 68,8 ц/га.
Нагадаємо, 32,2 млн тонн зернових, олійних культур і продуктів їх переробки відвантажила Україна за 9 місяців з початку війни. Першу позицію по постачанню займає кукурудза із 12,3 млн тонн, другу – пшениця із майже 7 млн тонн, третю розділили олія та ріпак – кожної відвантажено по 2,8 млн тонн.
Україна впевнено входить до ТОП-5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. Зокрема, у 2021 році наша країна посіла 5 місце у світі зі 126 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою 6,6% від загального обсягу.
За період воєнного стану кількість підприємств – виробників продуктів тваринного походження, що має право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу, збільшилась до 418. Це на 33 виробники більше, ніж було на кінець зими цього року. Найбільше зросла кількість постачальників молокопродуктів – на 11, рибопродуктів – на 6 та равликів і продуктів з них – на 5.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!