За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), виробництво волоських горіхів в Україні виросте на 4%, до 113 000 тонн. Більш ніж половину продадуть за кордон.
«Основну частку урожаю забезпечать приватні господарства, — зазначає аграрний експерт Денис Соболєв. — Але вони не інвестують в плантації, тому об’єми падають».
З 2009 року фермери активно закладають нові горіхові сади. Початкові інвестиції галузеві експерти оцінюють в $1200-1800 на гектар.
«Середній розмір плантацій — від 20 до 50 гектарів. Деякі виробники висадили по 500-600 гектарів», — розповідає Соболєв.
Основні покупці вітчизняних волоських горіхів — Європейський Союз та Близький Схід. За прогнозами USDA, загальний експорт у 2017/18 МР складе 73 000 тонн.
Внутрішнє споживання оцінюється в 40 000 тонн. Значні об’єми використають кондитери та виробники хліба.
Невдовзі завод із переробки горіхів побудують в Миколаївській області. Підприємство здійснюватиме весь цикл — від мийки й чищення до лабораторного контролю якості, і перероблятиме 2000 тонн горіхів щорічно.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!