Через весняні заморозки в Україні вціліла лише половина фруктів та ягід. Урожай, який зберігся, часто деформований та неякісний.
«Замість розвитку галузь опинилась у складній ситуації, – каже Дмитро Крошка, голова асоціації «Укрсадпром». – В окремих господарствах травневі заморозки знищили урожай майже повністю, деякі втратили до 50% плодів».
Ціни на яблука, порівняно з минулим роком, злетіли в два з половиною рази. Нині фрукти оптом продають по 3-3,8 грн/кг. Роком раніше перші партії сировини надходили на заводи за ціною у 1,15-1,8 грн/кг.
Урожай волоських горіхів цього року впав на 30-50%.
«Ще одна негативна тенденція — зменшення кількості самих переробників горіхів, — каже Олег Коровкін, заступник голови «Укрсадпрому» з питань горіхівництва. — Вони продають свої лінії. Те ж саме стосується садів».
За даними Державного комітету статистики, торік урожай плодів, ягід та горіхів склав 2 млн тонн. Цього року виробництво оцінюють у 1-1,2 млн тонн.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!