Ізраїльський стартап Steakholder Foods подав попередню заявку на патент на “безсмертну лінію клітин великої рогатої худоби”, передає newfood.
Розробка дозволить масово виробляти етичні м’ясні продукти та прокладе шлях до масової комерціалізації, допомагаючи інноваторам подолати проблеми масштабованості та запропонувати кращі варіанти харчування.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Заявка на патент описує метод посилення росту та довголіття клітин ВРХ, який можна використовувати для збільшення виробництва лабораторної яловичини.
Для цього компанія використовує стовбурові клітини та їх властиву здатність до саморозмноження та диференціювання за “відносно короткий” час.
Потенціал клітин до багаторазового розмноження означає, що технологія продукуватиме величезну кількість м’яса з одних і тих же клітин. Вона стартує з біопсії тканини та не вимагає забою жодної тварини, – зазначив представник Steakholder Foods.
Так, за 100 поколінь реплікацій одна клітина “безсмертної” лінії теоретично може виробити понад 3250 трильйонів тонн м’яса.
Щорічно у світі споживається близько 350 млн т м’яса. Компанія заявила, що в осяжному майбутньому її “безсмертні” клітинні лінії прокладають шлях до забезпечення постачання цього м’яса без забою.
Це не просто технологічна віха. Це зміна парадигми того, як ми уявляємо виробництво їжі в майбутньому, – пояснюють розробники.
Нагадаємо, британський стартап Moolec планує масово виробляти свинину із сої. Технологія вже апробована та готова до масштабування. Компанія Moolec, відповідно до своєї назви, займається дослідженнями рослин та сільськогосподарських культур на молекулярному рівні. Нині науковці займаються розробкою платформи для виробництва “соєвої свинини”, вирощування якої може бути вигіднішим, ніж у випадку зі справжнім м’ясом.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення становитиме лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса.
Чеський харчовий технологічний стартап Mewery представив гамбургер із суміші культивованої свинини та клітин мікроводоростей. Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних продуктів за нижчою собівартістю, ніж інші продукти з культивованого м’яса.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!