Про це повідомляє East-Fruit.
За словами Андрія Ярмака, кооперація українських садівників для переробки яблук у концентрат тільки збільшує їхні збитки, оскільки насправді переробка овочів та фруктів в Україні не створює додаткової вартості продукції.
Читайте: Фермерам пропонують кредити на 5 років. Оголошено конкурс
Експерт припускає, що ця думка «перекочувала в плодоовочевий сегмент із зернового і олійного», де переробка є дійсно способом підвищення вартості продукції.
«У сегменті овочів, фруктів та ягід додана вартість формується з точністю до навпаки – найдорожча продукція поставляється у свіжому вигляді, а на переробку, як правило, йдуть відходи. Тому вартість продуктів переробки зазвичай у рази нижча, в розрахунку на кілограм свіжої продукції, ніж свіжої», – роз’яснює економіст.
Найкращим способом кооперації для українських виробників яблук, на думку Андрія Ярмака, є створення експортної платформи та єдиного експортного бренду яблука.
Великі імпортери, які мають вихід на мережі супермаркетів в Азії, ЄС та на Близькому Сході, надають перевагу тим постачальниками, які можуть забезпечити за сезон поставки не менше 100 контейнерів однорідного яблука. Таке завдання є вкрай складним навіть для великих садівників України, тому виробникам слід кооперуватися між собою.
Переваги створення єдиного експортного кооперативу:
- дозволить виходити на ринок із масштабною пропозицією продукції, яка буде поставлятися клієнтам цілий рік;
- дозволить сформувати ефективний експортний бюджет і найняти достойних фахівців з експорту яблука;
- дозволить інвестувати кошти в маркетинг, участь у виставках і торгових місіях;
- підвищить середню ціну експорту «відразу на порядок», і це окупить усі витрати на утримання експортного кооперативу;
- дасть можливість організації потужних пакувальних центрів, які б швидко сортували і упаковували яблуко, що знизить витрати підприємств.
«Для одного підприємства ставити таку лінію невигідно, а це відразу ж негативно впливає на якість продукції та її ціну, а також погіршує економічні показники. Якщо ж лінія працює безперервно весь сезон, витрати на сортування і пакування одного кілограма виходять мізерними», – пояснює експерт.
Landlord раніше повідомляв про те, як Україні запобігти знеціненню яблук на внутрішньому ринку.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!