Новини / Кооперативи     07 травня 2019 11:06

З ким кооперуватися садівникам: спростування міфу щодо вигідності переробки яблук

Думка про те, що переробка яблук є додаванням вартості, – помилкова. Так вважає економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак, який стверджує, що для підвищення рентабельності українські садівники мають створити єдиний експортний кооператив, і наводить його переваги.

Про це повідомляє East-Fruit.

За словами Андрія Ярмака, кооперація українських садівників для переробки яблук у концентрат тільки збільшує їхні збитки, оскільки насправді переробка овочів та фруктів в Україні не створює додаткової вартості продукції.

Читайте: Фермерам пропонують кредити на 5 років. Оголошено конкурс

Експерт припускає, що ця думка «перекочувала в плодоовочевий сегмент із зернового і олійного», де переробка є дійсно способом підвищення вартості продукції.

 «У сегменті овочів, фруктів та ягід додана вартість формується з точністю до навпаки – найдорожча продукція поставляється у свіжому вигляді, а на переробку, як правило, йдуть відходи. Тому вартість продуктів переробки зазвичай у рази нижча, в розрахунку на кілограм свіжої продукції, ніж свіжої», – роз’яснює економіст.

Найкращим способом кооперації для українських виробників яблук, на думку Андрія Ярмака, є створення експортної платформи та єдиного експортного бренду яблука.

Великі імпортери, які мають вихід на мережі супермаркетів в Азії, ЄС та на Близькому Сході, надають перевагу тим постачальниками, які можуть забезпечити за сезон поставки не менше 100 контейнерів однорідного яблука. Таке завдання є вкрай складним навіть для великих садівників України, тому виробникам слід кооперуватися між собою.

Переваги створення єдиного експортного кооперативу:

  • дозволить виходити на ринок із масштабною пропозицією продукції, яка буде поставлятися клієнтам цілий рік;
  • дозволить сформувати ефективний експортний бюджет і найняти достойних фахівців з експорту яблука;
  • дозволить інвестувати кошти в маркетинг, участь у виставках і торгових місіях;
  • підвищить середню ціну експорту «відразу на порядок», і це окупить усі витрати на утримання експортного кооперативу;
  • дасть можливість організації потужних пакувальних центрів, які б швидко сортували і упаковували яблуко, що знизить витрати підприємств.

 «Для одного підприємства ставити таку лінію невигідно, а це відразу ж негативно впливає на якість продукції та її ціну, а також погіршує економічні показники. Якщо ж лінія працює безперервно весь сезон, витрати на сортування і пакування одного кілограма виходять мізерними», – пояснює експерт.

Landlord раніше повідомляв про те, як Україні запобігти знеціненню яблук на внутрішньому ринку.

Кооперативи        22 серпня 2019 10:13

Варять та продають сир: як працює перший студентський кооператив в Україні ВІДЕО

У селищі Немішаєве на Київщині заснували перший в країні студентський кооператив в агротехнічному коледжі. Тут одразу навчають заробляти гроші: майбутні фермери варять сир та продають його.

Про цікавий досвід «Немішаївського агротехнічного коледжу» розповідає в сюжеті UATV.

Студентський кооператив зареєстрували в травні 2019 року. Пішли в кооперацію студенти, які хотіли виробляти продукцію та отримувати за неї гроші. Директор агротехнічного коледжу Володимир Альохін вважає, що практика допоможе студентам у майбутньому створити свій виробничий або переробний кооператив і продавати продукцію.

– Ми створили лабораторію, у якій вчимо студентів виготовляти продукцію з молока, і вони вже вміють це робити, – розповів Володимир Альохін.

Студенти виготовляють лише натуральну продукцію без консервантів. Майбутні фермери напрацювали технологію виробництва чотирьох видів сиру: з паприкою, шафраном, італійськими травами, а також сир «Любительский». Один із сирів, який опановують назвали «Студентським», і його представили на фестивалі крафтового сиру.

– Це вигідна професія – ти завжди будеш із копійкою, адже люди ніколи не відмовляться від їжі. Кооператив – це маленька підготовка до великого життя, – каже про досвід сироваріння студентка коледжу Діана Гонтарук.

Молоко теж своє: при коледжі є ферма, де 75 дійних корів та ще 170 телят та бичків, за якими доглядають студенти.

Досвід кооперативу в навчальному закладі запозичили у німецької школи Дойла, де добре працює дуальна форма навчання: тобто навчання й виробництво об’єднані. Подібний досвід поєднання теорії з практикою уже є й в Литві – із закладами цієї країни теж співпрацює Немішаївський коледж.

Читайте: Як вирішити проблему зі збутом продукції: садівники Херсонщини об’єдналися в кооператив

Директор коледжу в майбутньому сподівається на гранти і планує розширити досвід студентської кооперації не лише на виробництво сиру. Наразі коледж випускає близько 500 студентів на рік, дуже важливо дати їм поштовх до відкриття власної справи.

Як повідомляв раніше Landlord, 33 львівських фермери об’єдналися в кооператив задля розвитку бізнесу.

Поділися

Агролайф        19 серпня 2019 12:07

19 серпня – Яблучний Спас: 6 народних прикмет для фермера

Сьогодні в народі відзначають одне із знаменних православних свят – Яблучний Спас. Здавна вважалося, що зернові слід зібрати до цього дня, інакше дощі завдадуть шкоди урожаю. У цей день люди спостерігали за тим, як поводиться природа, і робили прогнози. Що ж пророкує Яблучний Спас фермеру?

Про це повідомляє ресурс Всвіті.

Народні прикмети на Спаса

  • Великі вітри на Спаса означають зиму з віхолами та сильними морозами.
  • Якщо на Спаса жовтіє листя на деревах, то осінь буде ранньою.
  • Якщо Спас проходить без дощу, то це передбачає суху осінь.
  • Якщо на Спаса йде дощ, то січень наступного року буде сніжний.
  • Якщо на Спаса спекотний, безхмарний день, то зима буде морозяною.
  • Якщо вродила антонівка, то наступного року хліб уродить.

Заборони на Спаса

  • Не можна залишати зерновий урожай у полі. Навіть якщо далі вдасться зібрати хліб без дощу, то це зерно і борошно будуть погано зберігатися, цвісти.
  • Не можна виконувати хатні роботи і працювати. Можна лише поратися в саду та готувати на кухні.
  • Не можна відганяти від себе комах і мух. Якщо муха сіла на вас двічі – це віщує здійснення бажань.

Йдучи до церкви на Яблучний Спас, люди кладуть у свої кошики груші, сливи, виноград, персики, овочі, інколи навіть жмут колосся чи пшениці. Головний атрибут свята – яблука.

Читайте: Сьогодні – День пасічника. 5 цікавих фактів про бджіл

Свято знаменує закінчення літа. У давнину цього дня люди, спостерігаючи за заходом сонця, співали пісні і таким чином прощалися із теплом: «У Яблучний Спас – пішло літо від нас».

Landlord раніше повідомляв про те, яким народним прикметам вірити аграріям: коментар відомого прогнозиста Олександра Миронова.

Поділися

Садівництво        15 серпня 2019 10:27

Маржинальність яблучного бізнесу найвища в АПК – Андрій Ярмак

Попри те що у світі спостерігається перевиробництво яблука, українським аграріям варто інвестувати в цей напрямок, який належить до найбільш маржинальних в агросекторі. При цьому експерти радять садівникам відходити від вирощування дешевого яблука, акцентуючи увагу на перспективних сортах.

Про це повідомляє EastFruit.

Свої поради українським агровиробникам дав економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак під час виступу на міжнародній конференції «Яблучний бізнес України-2019».

 «Я не знаю іншої галузі з такою високою маржинальністю в АПК», – заявив Андрій Ярмак про яблучний бізнес.

Щодо глобального перевиробництва яблука експерт відзначив, що воно існує тільки в категорії «неякісного або звичайного яблука». Саме в цьому сегменті спостерігається потужна цінова конкуренція.

Водночас якісна продукція завжди користується підвищеним попитом, і можливості реалізації зростають, якщо інвестувати не тільки у виробництво, а й у маркетинг.

Читайте: Фермер з Одещини заробляє на цукровій кукурудзі $5 тис. з 1 га

За словами Андрія Ярмака, українські садівники мають поступово відмовлятися від вирощування дешевих сортів яблука і переходити на перспективні сорти, які користуються попитом на зовнішніх ринках. Неякісне яблуко не можна транспортувати на далекі відстані, тому така продукція не дає можливості виробникам заробляти більше.

«Замінити 100 га Айдаред на 10 га перспективного сорту зараз вигідніше, ніж намагатися штовхати умовний Айдаред», – відзначив економіст ФАО.

Landlord раніше повідомляв про те, що саджанці плодових дерев скороплідних, високоврожайних сортів для закладення інтенсивних садів вирощують у господарстві «Підгур’ївське» в Миколаївській області. Цей садивний матеріал дає можливість отримувати 50–60 т яблук з гектара щорічно, без періодичності.

Поділися

Садівництво        13 серпня 2019 10:28

Натуральні яблучні соки в Україні подорожчають цьогоріч на 7%

У нинішньому сезоні українські садівники відзначають спад урожаю яблук порівняно з 2018 роком на 20%. Зменшення врожаю позначиться на собівартості натуральних яблучних соків: експерти прогнозують їх подорожчання на 5–7%.

Про це повідомляє EastFruit.

Свої прогнози українські агроаналітики оприлюднять на IХ міжнародній конференції «Яблучний бізнес України – 2019», що відбудеться завтра, 14 серпня.

Читайте: 50–60 тонн яблук з гектара: на Миколаївщині вирощують саджанці високоврожайних сортів

Своєю думкою напередодні заходу поділився директор департаменту садівництва і горіхоплідних культур ТОВ АПК Маїс, яке виробляє соки прямого віджиму (ТМ Найсік), Олександр Самойленко.

Компанія Маїс має власні сади, і за словами керівника, урожайність у них цього сезону на 20% менша, ніж торік. У зв’язку з цим, на думку Олександра Самойленка, натуральні яблучні соки подорожчають на 5–7%. Зростання собівартості виробництва очікується і для інших видів соків – «через дорожнечу сировини в цьому сезоні».

Landlord раніше повідомляв про те, що в І півріччі 2019 року Україна поставила на зовнішній ринок 67,9 тис. тонн соків, що втричі більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Поділися

Садівництво        02 серпня 2019 11:45

Мигдалевий дощ: безпілотна техніка струшує урожай на плантації мигдалю в Каліфорнії ВІДЕО

Виробництво мигдалю у США (світового лідера з експорту цієї продукції) повністю механізоване. Один із найбільш вражаючих процесів – це збирання врожаю.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Експерт поділився інформацією, яку отримав під час відвідування плантацій мигдалю в Каліфорнії і знайомства з досвідом фермерів США.

Читайте: 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль: Андрій Ярмак розповів про вражаюче відкриття горіхівників США

Збирання врожаю мигдалю проводиться в кілька етапів.

  • Спершу мигдаль струшують на землю спеціальними самохідними шейкерами.
  • Далі самохідна техніка згрібає мигдаль у рівні валки посередині міжрядь, оскільки лише сюди потрапляє сонце, що дозволяє краще просушити мигдаль просто на землі (у період збирання мигдалю температура повітря в Каліфорнії зазвичай досягає 35–40 °С).
  • Після просушування самохідні підбирачі збирають мигдаль і частково очищають його від листя, ґрунту тощо.

Андрій Ярмак публікує відео, на якому можна побачити, як безпілотна техніка струшує мигдаль на каліфорнійській плантації:

Landlord раніше повідомляв про те, як заробляють на вирощуванні мигдалю американські фермери.

Поділися
Показати ще