Британські фермери починають відмовлятися від вирощування картоплі, що призводить до прогнозів підвищення цін та нестачі картоплі для британських споживачів, повідомляє East-Fruit.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Зазвичай, картоплю садять навесні, а врожай збирають із кінця серпня до жовтня. Проте, багато фермерів вже прийняли рішення скоротити площу землі, яку вони виділятимуть під улюблений овоч британців цього року, а деякі вирішили повністю відмовитися від картоплі.
Керуючий редактор World Potato Markets Седрік Портер вважає, що у 2023 році площа земель, що використовуються для вирощування картоплі, скоротиться на 10%, що може призвести до 10% скорочення врожаю у жовтні.
Це відбувається на додаток до “історично низького” врожаю у 2022 році, який, за словами Портера, був викликаний як тим, що фермери посадили менше врожаю, так і посухою влітку. Він очікує, що ціни незабаром можуть зрости більш ніж на 10% через проблеми.
Як і для більшості культур, вартість виробництва картоплі зросла, оскільки світова економіка бореться з інфляцією, що росте.
Дослідження, опубліковане Національною спілкою фермерів (NFU) у листопаді, показало, що вартість виробництва картоплі збільшилася на 20% у період з 2021 по 2022 рік. За даними NFU, основними чинниками зростання виробничих витрат є зростання вартості енергії (до 165%), добрив (до 40%) та витрат на робочу силу (до 13%).
Нагадаємо, селекціонерами Науково-дослідного інституту овоче-баштанних культур та картоплі при Міністерстві сільського господарства Республіки Узбекистан створено ранній сорт картоплі “Ташкентська казка”, що підходить для ґрунтово-кліматичних умов країни. Створили його вчені Рустам Нізомов, Джасур Рахматуллаєв, Мухаммаджон Расулов та Ділшод Турсунов. Сорт запатентований Агентством інтелектуальної власності у 2023 році.
Українське фермерське господарство “Еко-Тур” у селі Усічівські Будки на Волині зазначило, що картопля сорту “Містерія” дала врожай на рівні 84,7 т/га.
На одного жителя РБ припадає 178,3 кг картоплі на рік – це найбільший обсяг споживання у світі. Українець споживає 131,3 кг картоплі на рік – друге місце у світі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!