В Україні відроджуються давні традиції медоваріння та розвивається виробництво автентичного медового напою.
Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики і продовольства.
За сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства з 2018 року малим виробникам виноробної продукції було скасовано 140 дозвільних документів та ліцензію, яка коштувала 500 тисяч гривень та встановлено акциз встановлено акциз – 1 копійка, а з 1 січня 2022 року скасовано й акцизне маркування. Тобто виробники не витрачають додаткові кошти й ресурси на виготовлення акцизних марок та нанесення їх на пляшку з продукцією, – йдеться у повідомленні.
Єдина умова для виробника – мати пасіку та виготовляти напої із власної сировини. Такі кроки дали серйозний стимул для розвитку малих підприємств. Одне з таких успішно працює на Київщині. Першу в Україні промислову медоварню “Медовий спас” відвідав Директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак. Підприємство поєднало давні традиції медоваріння та сучасні технології, завдяки яким можна робити сік навіть із таких щільних ягід як жимолость і терен.
Зокрема тут виготовляють напій “Сікера”, який вважають найдревнішим на землі. Він виготовляється з натурального меду, соків ягід і фруктів прямого віджиму без додавання цукру й спирту, будь-яких барвників.
“Промислове медоваріння – це лише відновлення прадавніх українських традицій, культури споживання, а й розвиток малого підприємництва, створення робочих місць, розвиток громад та наповнення бюджету”, – зазначив Ігор Віштак.
Нагадаємо, бджолярам, які боронять Україну від окупантів, а також членам їхніх родин можуть надати допомогу на відновлення пасіки. Крім того, дітям і дружинам бджолярів, які перебувають в окупації чи в зоні воєнних дій можна отримати прихисток і гуманітарну підтримку.
Попри збитки, завдані галузі бджільництва через військову агресію РФ, у 2022 р. в Україні зібрано хороший медовий врожай. Щодо експорту меду, то його обсяги уже суттєво зменшилися, але все одно продукція українських пасічників продається за кордон й під час війни.
Виробництво меду у 2023 році може скоротитися на 50%, Галузь зазнала великих збитків, а для відновлення втрачених пасік потрібні великі кошти.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!