Міністерство аграрної політики та продовольства планує запровадити в Україні виноградарсько-виноробний реєстр. У відомстві зауважили, що впровадження реєстру забезпечить контроль якості продукції та стане основою для перезавантаження галузі виноградарства, інформує пресслужба відомства.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Очікується, що реєстр включатиме відомості про: виробників винограду, виробників виноробної продукції, виноградні ділянки, обов’язкові декларації та інші дані про виноробну продукцію.
Метою створення реєстру як інформаційно-комунікаційної системи є збір, облік, накопичення, оброблення інформації щодо виробництва винограду, продуктів виноградарства і виноробства, – зазначили у повідомленні.
Щобільше, виноградарсько-виноробний реєстр дозволить перевести публічні послуги у сфері виноробства та виноробства в електронну форму.
Законопроєкт № 9139 “Про виноград та продукти виноградарства”, який зокрема передбачає створення і єдиної державної інформаційної системи “Виноградарсько-виноробний реєстр”, Верховна Рада України схвалила у першому читанні ще на засідання 9 серпня.
Нагадаємо, у Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Зауважимо, вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
На Одещині планують збільшити площі під виноградом.
Уряд Франції виплатить виноробам понад €240 млн у рамках програми підтримки, що допоможе виробникам адаптуватися до падіння попиту у Франції. Програма передбачає перегонку вина в етанол, який використовуватиметься у промислових цілях: для виробництва парфумерії або водно-спиртових гелів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!