Кооперативи

14 червня 2019 08:35

Як вирішити проблему зі збутом продукції: садівники Херсонщини об’єдналися в кооператив

Труднощі з реалізацією зібраного врожаю підштовхнули херсонських фермерів, що вирощують ягоди і фрукти, до кооперації зусиль. Наразі об’єднання налічує 15 виробників, ділянки яких межують одна з одною. Тепер вони спільно формують великі партії для продажу великому трейдеру.

Про це повідомляє Seeds.

Продаж фруктів і ягід дрібними партіями кожним господарством окремо не приносив фермерам бажаного результату. Налагодити ефективний бізнес за таких умов не вдавалося: зібраний урожай часто псувався, так і не дочекавшись продажу. Тому садівники, які вирощують однакову продукцію, вирішили об’єднатися заради стабільного розвитку.

Читайте: Поля у США ще й досі очікують на посів сої: вражаючий контраст на фото Карен Браун

«Ситуативні продажі дрібних партій перекупникам не сприяли розвитку стабільного бізнесу, зібрані черешня, абрикоси, персики часто пропадали, так і не дочекавшись свого покупця, ми втрачали доходи. Все це підштовхнуло нас до кооперації зусиль», – розповідає Галина Довга з Новоберислава Херсонської області на сторінці  у Фейсбук Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Знайшовши трейдера, який зацікавлений у великих поставках, фермери тепер спільно збирають партії своєї продукції на визначені дати.

Landlord раніше повідомляв про низку переваг сільськогосподарських кооперативів, які наочно демонструють силу фермерських об’єднань.

Кооперативи

07 червня 2019 16:06

Гастротуризм як додатковий дохід для фермера: на Одещині розробляють винні маршрути

Цього року Мінагрополітики спільно з проектом ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» розпочали впровадження в Одеській області системи винних та гастрономічних маршрутів з метою розвитку сільського туризму та агробізнесу на сільських територіях.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

6 червня під час Агро-2019 було проведено семінар на тему «Гастротуризм», на якому представники Мінагрополітики, проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», галузевих об’єднань та наукових установ обговорили перспективи розвитку сільських територій в Україні за допомогою гастротуризму.

Читайте: Розмір держпідтримки молодим фермерам планують збільшити до 48 тис. грн

Відзначено, що популяризація гастротуризму сприяє наповненню місцевих бюджетів, зростанню попиту на продукцію місцевих фермерів та поліпшує соціальну інфраструктуру села.

Учасники семінару акцентували увагу на питаннях диверсифікації розвитку сільських територій, європейського досвіду розвитку Доріг вина та смаку, маркетингових інструментів просування агротуризму.

Одеська область стала пілотною для реалізації спільного проекту ЄС та Мінагрополітики: уже цього року тут впроваджують систему винних і гастрономічних маршрутів.

Landlord раніше повідомляв про те, що за 20 км від Львова місцеві фермери організували туристичний кластер і таким чином розвивають свій агробізнес, а також територію, де вони працюють. Приваблюють туристів власною оригінальною продукцією, екскурсіями на свої господарства та велосипедними прогулянками.

Кооперативи

06 червня 2019 13:14

Прибуток на равликах: як знайти нішу маленькому сільгоспкооперативу

Співзасновники кооперативу «Родинний добробут» зробили акцент на органічній продукції та їстівних равликах, на яких є попит у Європі. Вибирали напрямки, де ще не розвинена конкуренція, але вже є попит.

Про те, що лежить в основі кооперації, як збувати продукцію та знайти свою нішу, розповів в ефірі радіо Agro FM Антон Дундій, співзасновник кооперативу «Родинний добробут» ( Київська область, Фастівський район, село Великі Гуляки).

Орієнтир – на нішеві продукти

Наразі «Родинний добробут» об’єднує близько 50 людей. Антон Дундій підкреслює, що кооператив об’єднує однодумців та їхні компетенції, і спільні зусилля допомагають досягати успіху, і в цьому сенс кооперативу.

– Кооперація – це чесне об’єднання людей, коли кожен вносить якусь частку і відповідно до цієї частки отримує чи то дохід, чи то продукцію, – так він визначає сенс об’єднання.

Створили кооператив «Родинний добробут» у 2015 році. Основний проект – тепличний напрямок (овочі, зелень, салати). Від початку орієнтувалися на нішеві продукти, де ще не була розвинена конкуренція: виробляють лише органічну продукцію, без застосування пестицидів, хімічних добрив. На цьому будують і маркетингову політику. Знайти свою нішу та своїх клієнтів – напевне, в цьому й є секрет успіху маленького кооперативу.

Антон Дундій підкреслює, що до кооперативу можна прийти зі своєю ідеєю, й він допоможе з ресурсами, збутом.

– Але й інші можуть долучитися зі своїм напрямком, запропонувати ідею, – каже він.

Окремий напрямок у «Родинному добробуті» – це вирощування їстівних равликів, і тут головний ринок – експорт до країн Європи, хоча всередині країни теж уже виявляють інтерес до цієї продукції, каже Антон Дундій. Клієнтів за кордоном шукає сам «кооператив у коопераптиві», який займається равликами.

– Конкуренція маленька, попит великий. Ринок стрімко розвивається, – каже про сегменти роботи кооперативу його співзасновник.

Читайте: Сімейні фермерські господарства виробляють 80% продовольства у світі. 8 промовистих фактів від ФАО

Органічний сертифікат за спрощеною процедурою

Кооперативу вдалося отримати сертифікат на органічну продукцію за прискореною процедурою сертифікації. Це дозволяється, коли є докази, що 10 років на території, яку використовує виробник, нічого не вирощувалося. Оскільки землі, де зараз господарює «Родинний добробут», не використовувалися 20 років, кооператив пройшов процедуру сертифікації за півроку. Хоча, зазвичай, на цей процес йде 3 роки, розповів Антон Дундій.

Замість базару – передплата на овочі

«Родинний добробут» – кооператив невеликий. Може стабільно нагодувати овочами близько 300 клієнтів.

Зараз в роботі близько  3 тис. кв. м теплиць та три гектари відкритого ґрунту, але найближчим часом планують збільшити ці обсяги втричі.

Як розповів Антон Дундій, агропродукція продається завдяки Facebook та «сарафанному радіо» – більшість клієнтів приходить за рекомендаціями своїх знайомих.

«Родинний добробут» продає продукцію, у тому числі, й за передплатою.

– Можна зробити передплату – і отримувати продукцію  доставкою додому. Продукція в кошику може змінюватися залежно від сезону, – каже співрозмовник Agro FM.

– Ми хочемо бути замінником походів у магазин чи на базар за овочами та зеленню,- продовжує він.

«Родинний добробут» планує розвивати й інші напрямки органічної продукції, зокрема, сир та хліб.

Раніше Landlord у спецпроекті розповідав про успіх сімейного фермерського господарства в Польщі.

Кооперативи

05 червня 2019 11:08

Віктор Шеремета: Одна з переваг фермерських кластерів – можливість подаватися на гранти

Від створення фермерських кластерів виграють не лише його учасники, а й агросектор у цілому. При цьому створення кластерів не вимагає значного фінансування, а базується насамперед на організаційних змінах. На перспективності цієї форми господарювання наголосив Віктор Шеремета.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

На семінарі «Інструменти побудови моделей формування ланцюгів доданої вартості задля сталого розвитку сільських територій», який пройшов у рамках «Агро-2019», заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета відзначив, що в Україні «почала розвиватися кластерна форма організації, фундаментом якої є фермерські господарства».

Читайте: Кооператив із кластером у 100 тис. га або як Вілія створює найпотужніше фермерське об’єднання України

Віктор Шеремета виділив ключові переваги кластерної моделі:

  • можливість економити на масштабі, спільно закуповуючи великі партії необхідних ресурсів або замовляючи дослідження чи наукові розробки;
  • можливість подаватися на гранти для вирішення колективних проблем;
  • можливість будувати спільну логістичну інфраструктуру та просувати вироблену продукцію на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Необхідна умова успішності кластерної моделі

Щоб стати успішним, кластер має охоплювати, крім фермерських господарств, інші агропідприємства, переробні компанії, дорадчі служби, дослідні інститути, кредитні спілки, торгові мережі тощо.

Landlord раніше повідомляв про те, що за 20 км від Львова місцеві фермери організували туристичний кластер «Горбогори» і таким чином розвивають свій агробізнес, а також територію, де вони працюють. Приваблюють туристів власною оригінальною продукцією, екскурсіями на свої господарства та велосипедними прогулянками.

Кооперативи

04 червня 2019 14:45

Законопроект про сільгоспкооперацію ухвалили в першому читанні

На сьогоднішньому засіданні Парламент ухвалив у першому читанні законопроект № 6527-д «Про сільськогосподарську кооперацію».

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук заступник голови аграрного комітету ВР Олександр Бакуменко.

Сьогодні, 4 червня, на черговому засіданні  ВР народні депутати проголосували за проект закону «Про сільськогосподарську кооперацію». Свій голос «За» віддали 233 парламентарі. Законопроект ухвалено в першому читанні.

Читайте: Власні бренди та світове визнання: іноземний досвід фермерських кооперативів

Тепер аграрний комітет Верховної Ради, за словами Олександра Бакуменка якнайшвидше підготує законопроект до другого читання та винесе його на розгляд Парламенту для прийняття остаточного рішення.

Landlord раніше повідомляв про те, як створити кооператив. Об’єднання фермерів у кооперативи — це шлях до зростання прибутків українських господарств. Кооперація заради ефективної переробки та збуту продукції — тільки так можливо розраховувати на нові перспективи.

Кооперативи

Показати ще