Компанія “ТОМ” виробляє горіхові пасти, карамель, десерти та шоколадні цукерки десять років. Найближчим часом не збирається експортувати свою продукцію, оскільки вважає, що внутрішній ринок зростає, розповів співзасновник компанії Тарас Фітьо на конференції New Food Summit 2023, передає AgroPortal.
Розвиток експортного напряму ми запланували на 2025 рік. Сьогодні здійснюємо великий обсяг роботи на внутрішньому ринку, бачимо багато точок росту завдяки покриттю нових територій, налаштовані на створення нових технологічних продуктів. У 2024 році вся енергія буде направлена на внутрішній ринок, він росте, і на ньому можна працювати і заробляти, — зазначив Фітьо.
За його словами, коли всі процеси будуть налагоджені, компанія зосередиться на експорті. Водночас компанія не відмовляється від нинішніх пропозицій, має декілька діючих контрактів, в обороті це 2-3%.
Плануючи експорт, потрібно зважати на специфіку продуктів, вважає бізнесен: “Якщо мовиться про горіхову пасту, то легше перетнути кордон, купити там сировину, горіхи і там же переробити. Номінально допуск української продукції такий, як і в Євросоюзі, зокрема за афлотоксинами чи іншими показниками, але все умовно добре їде туди, а трохи гірше — в Україну, оскільки у нас немає жорсткого контролю”.
Виробничі потужності компанії розташовані у Львові. Попри війну, 2023-й був роком найбільших інвестицій. За 10 років діяльності підприємства вдалося налагодити комунікацію з банками і залучити кошти, інвестувати у виробничу нерухомість.
Нагадаємо, на Вінниччині, у селі Лісове, Іван Юкал вирощує один з найдорожчих горіхів світу – пекан. Цьогоріч фермер закладає сад цієї нішевої культури.
На Хмельниччині подружжя пенсіонерів Микола та Любов Гуминюки замість звичної для українців картоплі вирощують на городі горіхи – волоські та фундук.
Фундук вимагає більше затрат на першому етапі: до перших промислових урожаїв, а це близько 5 років, доведеться лише вкладати в сад. Проте, ліщина — рослина, яка спрямована на перспективу і дає прибуток до 80 років.
Закладання в Україні горіхових садів невипробуваними на місцевості саджанцями французької та молдовської селекції призвело до їх масового вимерзання.
ФГ “Сади Черкащини” планує зменшити на 50% горіховий сад. Натомість мають висадити сливу, абрикос і нішеву культуру — бузину, розповів керівник підприємства Олег Коновалюк.
За минулі три-чотири роки домінантною культурою в закладених горіхових садах є фундук. Частка промислових горіхових садів становить 42,1% від площі всіх садів України, закладених за підтримки, передбаченої в державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства.
Зауважимо, біля села Новоозерне розташувався єдиний в Україні горіховий сад, який закладений за стандартами промислового. При його вирощуванні не потрібна ручна праця.
Згідно з прогнозами 20% горіхових садів України будуть органічними до 2030 року.
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у сезоні 2022/23 років, експорт волоських горіхів з України експорт зросте майже на 60% до 95 тис. тонн. Одночасно прогнозується, що виробництво гоюріхів в Україні впаде на 17% до 96 тис. тонн через різке скорочення площ в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей після російського вторгнення в лютому 2022 року.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!