У Нідерландах запущено оновлену систему водної нарізки овочів. Нею керує штучний інтелект, що дозволяє продовжити термін зберігання продукції.
Про це повідомляє Freshplaza.
Повідомляється, що водні різаки для овочів вперше з’явилися близько 10 років тому. Зайве в овочів обрізається струменем води під сильним тиском. Швидкість водного струменя досягає 600 м/с.
Проте завжди виникало вузьке місце при розміщенні цибулі-порею, оскільки це потрібно було робити на фіксованій відстані.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
“Водне обрізання цибулі-порею схоже на підрізання нігтів. Якщо зрізати надто близько, ви теж отримаєте частину кореня, але почнете зрізати м’якуш і втратите обсяг і скоротите термін придатності”, — зазначає директор інженерної компанії GEGE Machinebouw Барт ван Шайк.
Тож розробники розв’язали цю проблему завдяки системі камер на основі штучного інтелекту.
Спостерігати за обрізанням можна через камеру. В компанії попереджають, що головне — правильно розмістити овоч. Довжина та ширина цибулі різна, але нова система легко визначає, де починається корінь. Потім майже зі 100% точності водний різак відсікає зайве. Це полегшує процес, покращує якість овочів перед упаковкою та збільшує термін зберігання.
Читайте також:
Нова технологія була розроблена минулого року, і GEGE розраховує поставити перші машини цього року. Технологія нарізки овочів під керівництвом штучного інтелекту працюватиме не лише в Нідерландах, а й у Німеччині, Бельгії, Великій Британії та Канаді.
Нагадаємо, Ізраїльський стартап MetoMotion зазначає, що безпілотна машина скорочує витрати на збирання врожаю на 50%; стартап прагне зібрати 8 мільйонів доларів для розширення виробництва. Компанія розробила першого робота зі штучним інтелектом для збору помідорів, який може скоротити потреби у робочій силі під час збирання врожаю приблизно на 90% та знизити виробничі витрати приблизно на 50%.
Швейцарська дослідницька компанія ETH Zurich за два роки досліджень розробила робота-збирача, який здатний замінити 3,5 працівника, збирає томати без пошкоджень.
Минулими роками впровадження інновацій у сільське господарство дало змогу коригувати способи обробки культур та інші процеси. Фермерові навіть не потрібно мати досвід, щоб використовувати технології та побачити, як вини змінюють відповідну діяльність, роблять її вигіднішою, ефективнішою, безпечнішою та простішою.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Вчені створили міні робота-фею для запилення рослин.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!