Шанхайська компанія клітинного сільського господарства CellX оголосила про завершення будівництва першої великомасштабної експериментальної фабрики з вирощування культивованого м’яса, інформує greenqueen.
Пілотний завод CellX отримав назву Future Food Factory X (FX) на честь Фу Сі, стародавнього китайського піонера тваринництва.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Компанія представила свинину, вирощену на клітинних культиваціях, ще у 2021 році. А зараз є однією з небагатьох, хто готовий виробляти культивоване м’ясо у великих масштабах.
Пілотний завод використовує запатентовану технологію культивування клітин і працює з повністю цифровими системами інтелектуального управління. Компанія називає це першим у Китаї “прозорим харчовим простором” для культивованого м’яса.
Рівень виробничих витрат на отримання культивованого м’яса є значно нижчий за 100 доларів за фунт, очікується, що до моменту запуску у 2025 році цю ціну буде ще більше знижено.
Більш ніж мільярд населення Китаю лідирує у світі за споживанням м’яса, і одне опитування показало, що 90% громадян готові спробувати культивовані альтернативи. Це вказує на величезний потенціал сектору культивованого м’яса в цій країні.
Наразі лише дві країни світу схвалили продаж клітинного м’яса. Першим у 2020 році став Сінгапур, а на початку цього року другим стали США. Співзасновник і генеральний директор CellX Ziliang Yang підтвердив, що компанія подасть заявки на схвалення регуляторних органів в обох країнах.
Нагадаємо, Ізраїльська харчова технологічна компанія вперше в історії надрукувала готове до приготування філе риби на 3D-принтері, використовуючи клітини тварин, культивовані та вирощені в лабораторії.
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Стартап Meatable залучив $35 млн для збільшення виробництва та прискорення комерційного запуску своєї культивованої свинини.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!