Колумбія ухвалила новий закон про “нездорову їжу”, ввівши податки на ультраоброблені продукти. Країна намагається боротися зі шкідливою їжею задля здоров’я нації.
Як пише The Guardian, цей закон схвалили активісти й експерти в галузі охорони здоровʼя. Він стосується ультраоброблених продуктів, які повністю виготовляють з речовин, виділених з інших продуктів або синтезованих у лабораторіях. Під час приготування вони проходять промислові методи перероблювання з додаванням емульгаторів, загусників, штучних ароматизаторів тощо.
Спершу податок встановлять на 10%, наступного року зросте до 15% і досягне 20% у 2025 році. Його поширять на вже готові до споживання промислові ультраоброблені продукти та продукти, які містять багато солі та насичені жири. Наприклад, такими є шоколад і чіпси. Винятком стануть ковбаси.
Через багато натрію у раціоні колумбійців щороку майже чверть смертей пов’язані зі збільшенням серцево-судинних захворювань. У середньому житель Колумбії споживає 12 грамів солі на день, що найвищим показником у Латинській Америці та одним із найвищих у світі.
У країні майже третина дорослих мають високий артеріальний тиск, а також поширені ожиріння і діабет.
Нагадаємо, компанія Pepsi створила приправу до фастфуду з колою, щоб підкріпити позиціювання свого напою як ідеального для поєднання з хот-догом. Pepsi Colachup (колачуп, що є поєднанням слів кола і кетчуп) був розроблений спільно з відділом бізнес-консультацій Кулінарного інституту Америки.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!