Колумбія
44 665 600 га
пiд сільське господарство
7 593 152 га
землі під рослинництвом
кавові зерна, какао-боби, банани, бавовна
основна продукція рослинництва на експорт
4500 євро/га
вартість земель сільськогосподарського призначення
Колумбія

Александр Еспіноса: "Виробники, повинні розвивати традицію споживання картоплі та пояснювати, яку соціальну вагу вона має в усьому світі"


Основні культури

картопля
ДОВІДКА

Вентакемада, департамент Бояка, центральна частина Колумбії.

ТРЕТЯ КУЛЬТУРА У СВІТІ

Згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської комісії ООН (2016), картопля — третій найважливіший харчовий продукт на планеті після рису та пшениці. Важливість картоплі як глобального продукту харчування підтверджується й тим, що її виробництво у світі зросло з 30 млн т у 1960-х до сьогоднішніх 240 млн т. Лідирує тут, зрозуміло, Китай.

У загальному мейнстримі перебуває і латиноамериканська держава Колумбія.

Сьогодні, за даними тамтешнього міністерства сільського господарства та розвитку сільської місцевості, щорічно у виробничому ланцюжку картоплі задіяно 264 000 робочих місць. Понад 100 000 селянських сімей займаються цією діяльністю.

Після досліджень 2017 року з’ясувалося, що 95% колумбійських виробників картоплі мають менш ніж 3 га землі, а 80% — менш ніж 1 га. Тож нині вирощування картоплі в цій країні Південної Америки є галуззю для малого й середнього бізнесу.

У Колумбії щорічно вирощується майже 3 млн т культури п’яти основних сортів: Superior, Diacol Capiro, Pastusa, Criolla та Tuquerreña. З них експортується менше половини, а решта споживається на внутрішньому ринку. І хоча споживання на людину у 2018 році становило 43 кг, Колумбійська федерація виробників картоплі (Fedepapa) вважає, що показник може бути ще більшим. За прогнозами, цей сектор стабільно зростатиме щонайменше до 2021 року включно.

Врожайність

24,6 т/га
картопля
ПОСЕРЕДНИКАМ — НІ!

За даними дослідження, проведеного американською агенцією Geometry Global, у 2017–2021 роках основними проблемами для виробників Колумбії називають зменшення внутрішнього споживання та відсутність контролю ціни.

Наш співрозмовник, молодий аграрій Александр Еспіноса, каже:

«Мої співвітчизники мають низку стереотипів щодо картоплі: мовляв, «картоплею не наїсися», «вона не поживна», «небезпечна для алергиків» тощо. Насправді, це дуже цінний продукт, який має життєво важливі переваги: вітамін С; ферменти, що сповільнюють старіння; речовини, які лікують анемічні стани. Ми, виробники, повинні розвивати у країні традицію споживання картоплі та пояснювати, яку соціальну вагу вона має в усьому світі».

У Колумбії трапляються дивні парадокси. Наприклад, у столиці країни Боготі, розташованій у департаменті, що виробляє багато картоплі, її споживання низьке. Натомість у містах Медельїн чи Букараманга, де виробництво низьке, споживання цього продукту вище середнього по країні (51 кг).

Що стосується другої проблеми — відсутності контролю ціни, то тут, як вважає пан Еспіноса, головна причина — наявність численних посередників.

«В ідеалі треба взагалі обходитися без них», каже аграрій. Для цього міністерство сільського господарства сьогодні розробляє програму Coseche, banda a la fija, згідно з якою тамтешній АПК перебуватиме під більшим державним контролем. Ідея в тому, що ще до збору врожаю виробник повинен мати впевненість: його продукція буде не просто куплена, а куплена без посередників.

«За перше півріччя поточного року один магазин безпосередньо закупив у мене 300 мішків картоплі. Вони платять мені за ціною на 8–35% вищою, ніж на ринку», — розповідає пан Александр.

СІМЕЙНА ІСТОРІЯ

За словами Александра Еспіноси, вся його родина, покоління за поколінням, займалася виробництвом картоплі. Утім, лише тепер він і кілька фермерів Вентакемади можуть продавати продукцію за кращою ціною. Без посередників, які досі заробляли найбільше.

«Я завжди любив картоплю, навіть заплатив за навчання в аграрному університеті. За якийсь час маю намір поїхати в інші райони країни, щоби дізнатися про нові технології в цій галузі. Зараз є навіть безпілотники для обприскування — хочу знати, як вони працюють», — ділиться планами на майбутнє пан Еспіноса.

Його господарство простягається на 14 га, з них 3 га він отримав від батька, 11 га — придбав. Ці землі, як і більшість картопляних ферм Колумбії, розташовані в горах: у тамтешніх краях майже всі такі підприємства зосереджені на висоті 1800–2300 м над рівнем моря. Основна ж відмінність господарства нашого співрозмовника — врожайність: тут збирають 24,6 т/га, тоді як у середньому по Колумбії — 17,3 т/га.

У дрібних підприємствах посівні роботи зазвичай проводяться вручну.

«У мене майже весь процес механізований. Оскільки в нашому регіоні ґрунти пісочно-глинисті, землю потрібно добре підживлювати. Використовуємо звичну для галузі техніку — борону, плуг, культиватор. Садимо, зазвичай, у середині — другій половині березня. Вчасно готуємо насіннєві бульби, добрива, пестициди. За сімейною традицією надаємо перевагу сорту картоплі Diacol Capiro та добриву YaraMila NPK 12-24-12. Коли все готово, починає працювати трактор John Deere, на якому метр відстані між трьома гребенями», — описує пан Еспіноса власну технологію вирощування.

Після цього свою частину роботи виконують трактор Kubota, обприскувач і картоплесаджалка. Завершується процес посадки за допомогою борозних дисків.

«Іще мій батько садив картоплю вручну. У мене поле набагато більше, тому, звісно, я користуюся допомогою машин, які орендую», — продовжує пан Александр.

Оскільки Колумбія належить до країн, що розвиваються, її економіці притаманні всі риси, що випливають із цього статусу. В АПК це, насамперед, часте переважання екстенсивного способу культивації над інтенсивним.

Інакше кажучи, там, як і в Україні, нерідко беруть своє не якістю технологій, а площами засадження.

«Наша врожайність на рівні 15–20 т/га — ніщо порівняно із США, де цей показник майже вдвічі вищий, — нарікає колумбієць. — Маємо покращити всі стадії процесу: від підготовки ґрунту й бульби до поливу, використання пестицидів та збору врожаю».

Одна зі специфічних проблем Колумбії та всієї Південної Америки в тому, що тут нехтують вирощуванням рідкісних автентичних сортів картоплі на користь більш визнаних.

Нещодавно пан Еспіноса модернізував і розширив площу підземного сховища для зберігання картоплі. Цим він доводить, що не збирається зупинятися у розвитку, даючи приклад колегам не тільки в рідній країні.

ГІЛЬ ОЛЕНА ФЕДОРІВНА НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ РОЗРОБКИ ТА ПІДТРИМКИ ПРОДУКТІВ АТ «ОЩАДБАНК»

Українським аграріям також варто звернути увагу на ринок картоплі, адже він є досить перспективним, за умови що рівень виробництва буде високотехнологічним, а якість сталою. Щоб культивувати культуру на високорентабельному рівні, потрібно отримувати врожайність понад 30 т/га та мати продукцію однорідної якості. Це дасть змогу експортувати картоплю за цінами набагато вищими, ніж пропонують на внутрішньому ринку.

Або продавати її на заводи з переробки для виготовлення чипсів, картоплі фрі тощо. Також доцільно побудувати власну лінію переробки, що створить картоплі додану вартість. Звісно, усе це потребує інвестицій. А щоб фінансове навантаження на господарство було не дуже обтяжливим, Ощадбанк пропонує скористатися державною програмою підтримки «Доступні кредити 5-7-9» — спеціальними умовами кредитування строком до п’яти років із відсотковою ставкою 5%, 7%, або 9% річних.

Програма доступна усім господарствам, чистий річний дохід яких не перевищує 50 млн гривень, та кількість співробітників не перевищує 50 осіб. З детальними умовами програми можна ознайомитися тут.

Наші репортажі