Врожаю картоплі 2023 року буде достатньо, щоправда, вона буде не дуже якісною через високі температури в період вегетації та економію фермерів на засобах захисту, пише SEEDS.
Цього сезону картоплярам довелося гірше, ніж минулого сезону. Насамперед це пов’язано з подорожчанням усіх складових, що використовуються для посадки картоплі. Їхня собівартість порівняно з минулим роком зросла на 40%. А це говорить про те, що фермери почали економити на певних засобах захисту.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Друга проблема, що вплинула на якість картоплі – високі температури в період вегетації. Тому в деяких регіонах є пошкодження картоплі паршею, дротяником. Така картопля не зможе довго зберігатися. Водночас це впливає на ціну. Наразі фермери намагаються позбутися неякісної картоплі та швидко її продати, – зазначив віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Микола Гордійчук.
Так, нині з господарства фермери продають неякісну картоплю приблизно по 5-5,5 гривень за кілограм. На ринках Києва та Львова збувають картоплю по 7-8 гривень, а в мережі – за якісну картоплю з доставкою на рампу магазину платять приблизно по 9 гривень за кілограм.
Споживач платить за товарний вигляд і хоче бачити якісну картоплю, яка не має пошкодженої шкірки, не уражена паршею чи іншими хворобами. І, неодмінно, калібр. Якщо в бюджетних магазинах продають картоплю діаметром від 35 мм, тобто дрібну, то супермаркети великих міст вимагають від фермерів – 45 плюс, або 50 плюс, тобто 5 сантиметрів і більше в діаметрі, – пояснив експерт.
Читайте також: Вартість виробництва зросла: британські фермери масово відмовляються від вирощування картоплі
Вирощеної в Україні картоплі багато, але мало якісної. Тому на якісну – ціна до нового року, найімовірніше, зросте. Але поки що на ринку маємо ситуацію зі здешевленням цього продукту, тому що фермерам ніде зберігати картоплю, — наголосив він.
В Україні близько 20-30% фермерів мають якісні сховища, де картопля може лежати протягом сезону, з вересня по травень. І вони традиційно продають свою продукцію з поля, бо мало хто хоче брати на себе ризики зберігання за товар. Натомість багато хто намагається швидко все продати ще й через невизначеність у зв’язку з російською агресією.
Нагадаємо, віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук зауважив, що за рік собівартість вирощування картоплі зросла на 40%.
Європейські ціни на картоплю для переробки досягли рекордних значень, оскільки посилення конкуренції з боку переробників за обмежений обсяг неконтрактних (безплатних) запасів підштовхнуло фізичні ціни до зростання. Порівняльні ціни Mintec на голландську переробну картоплю 18 квітня були оцінені в 330,00 євро/т, що є найвищим значенням з моменту початку серії цін у 2014 році.
Ірландія через Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (ФАО) планує розповсюдити посадкову картоплю серед 10 000 українських найбільш вразливих фермерських господарств у сільській місцевості, зокрема у селах на лінії фронту. На це з бюджету виділяють 450 000 євро.
Професор і фахівець з картоплі в Університеті штату Вашингтон Марк Павек, у результаті багаторічних дослідів довів, що оптимальною відстанню між рядками картоплі в умовах басейну річки Колумбія є 76.2-81.28 см.
Проєкт редагування генів картоплі PhotoBoost, що фінансується ЄС має на меті підвищити швидкість фотосинтезу в посівах картоплі для підвищення врожайності, ефективності використання води та стійкості до посухи.
При спільному випробуванні в Черкаській області сорт української картоплі “Княгиня” дав врожайність на рівні 108 тонн з гектара. Так він зайняв перше місце серед потенційних конкурентів на ринку, розповів директор Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України Микола Фурдига
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!