Новини    24 грудня 2023 19:47

Список продуктів, які зміцнюють імунну систему в холодну пору року

Обов'язково додавайте взимку до свого раціону горіхи, насіння льону або соняшника, а також авокадо, яйця, рибу, птицю, морепродукти, масло не менш ніж 82%, оливкову й соняшникову олії в поєднанні з лляною

Підтримувати імунну систему в нормі зможе правильне харчування. Поради щодо того, що саме їсти розповіла дієтологиня Євгенія Розум, передає korisno.

Імунна система починається зі слизової оболонки. Коли організм зустрічається з вірусами, то процес захисту стартує саме тут. Жиророзчинні вітаміни та жири високої якості, як бронежилет для організму важливі саме у прохолодний сезон, – зазначила лікарка.

Захист нашим слизовим оболонкам, окрім багатьох інших елементів, дають жиророзчинні вітаміни (А, Е, К, D). Додавайте взимку до свого раціону горіхи, насіння льону або соняшника, а також авокадо, яйця, рибу, птицю, морепродукти, масло не менш ніж 82%, оливкову й соняшникову олії в поєднанні з лляною.

Користь ферментованих овочів

Ферментовані продукти добре впливають на мікрофлору: буряк, квашена капуста, огірки, томати, патисони, кабачки, гарбуз, яблука. Євгенія Розум зазначає, що ферментовані овочі допомагають кишківнику отримати додатковий захист, що також добре впливає на наш імунітет.

Ягоди – корисні суперфуди

Також не забувайте вживати цитрусові (лимон, апельсин, мандарин, помело, грейпфрут), які містять антиоксиданти, каротиноїди, вітамін С. Втім, вітамін С можна знайти в наших яблуках чи ягодах.

У нас є свої українські суперфуди – калина, обліпиха, журавлина, брусничка. Варто не забувати про локальні ягоди. Ці потужні антиоксиданти та фітонутрієнти за своїм впливом є дієвою профілактикою атеросклерозу, захистом від онкологічних, вірусних і бактеріальних захворювань, – зазначила дієтологиня.

Погода чи пора року не повинні впливати на гарне самопочуття. Для покращення дренажної функції спробуйте Галіум-Хеель – лікарський засіб у вигляді крапель імуномодулювальної, дезінтоксикаційної та протизапальної дії. Подбайте про своє здоров’я та рідних.

Заморожені ягоди зберігають усі свої корисні властивості, тому багато хто зумисно їх зберігає в морозильних камерах, щоб споживати взимку.

Дуже раджу звернути увагу на ягоди фіолетового кольору: шовковиця, чорниця, лохина, ожина, смородина – справжній скарб. Також добре, якщо зимою у вас є заморожені вишня, смородина біла, червона та чорна, – зазначила Євгенія Розум.

Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.

Новини за темою:  Як вивести колорадського жука і фітофтору з картоплі без хімії: поради городників

Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.

Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.

В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.

Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.

Новини за темою:  60 ділянок на продаж: Україна готує масштабні аукціони для видобутку критичних корисних копалин

Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.

Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.

Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.

Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.

Вівсяна каша стає особливо цінним доповненням до здорового раціону взимку, коли потрібно захистити організм від багатьох хвороб та інфекцій.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...